Index Vakbarát Hírportál

Lakható sci-fi erőmű épül Rotterdamban

2015. augusztus 5., szerda 10:30

Hollandiában már 800 éve építenek szélmalmokat, így ha valakik, hát ők mindent tudnak a szél hasznosításáról. De tradíciók ide, tulipánföldek oda, ha modern technológiát is használhatnak, akkor nem ragaszkodnak a forgó lapátkerekekhez, ha a jövő szélerőművét akarják megépíteni Rotterdamban.

A koncepciós rajzokon a szélkerék úgy fest, mintha A Gyűrűk Urából lopták volna ki Szauron szemét, vagy az Asia egyik lemezborítója ihlette volna. Két óriási, vízen lebegő acél-üveg gyűrűről van szó, ami maga termeli meg a 173 méter magas épület működtetéséhez szükséges energiát.

Ugyanis ez nem csak egy erőmű. Van benne egy hotel, 72 lakással, és 40, sínpályán forgó óriáskerék-kabinnal. Vagyis ez egy erőmű, amiben mellesleg lakni is lehet.

A Dutch Windwheel (Holland Szélkerék) a Windwheel Corporation, egy rotterdami cégcsoport kezdeményezése; nem véletlen, hogy itt fogják felépíteni a lakható erőművet. A tervek szerint a létesítmény építése csaknem 10 évig fog tartani.

A szélenergiában rejlő potenciált még csak mostanában kezdik kiaknázni. Valóban, egyelőre még csak a kezdeti nehézségek látszanak, és a szélenergiának nagy utat kell megtennie, hogy olyan elfogadott legyen, mint a napenergia – ha egyáltalán eljut odáig. A célkitűzés viszont nem elérhetetlen: Bahrainben már van két 50 emeletes felhőkarcoló, amiket a szél ereje lát el energiával, és az ezzel foglalkozó piac tavaly 44 százalékkal nőtt.

A Szélkerék viszont nemcsak a szélenergia hasznosítása miatt ekkora szám, hanem azért is, mert az erőmű pozitív töltésű vízmolekulák felhasználásával termelne energiát. Az üvegborítású folyosókon látható csövekből finom vízpermet száll; ha ezeket mozgásba hozza az épületen átfújó szél, anélkül képződik elektromosság, hogy megmozdítanának egy szélkereket.

Azt nem tudni, hogy a Szélkerék felépítése mennyibe fog kerülni, de a tervezők esküsznek rá, hogy az épület önfenntartó lesz. Azt állítják még 2-4 évig tarthat, mire a mozgás nélküli turbina üzemeltetése legalább annyira költséghatékony lesz, mint a ma piacon lévő szélerőműveké.

Rovatok