Index Vakbarát Hírportál

A britek véletlenül betiltották az iTunest

2015. augusztus 6., csütörtök 16:19

A brit kormány tavaly legalizálta a jogszerűen megvásárolt zenék magáncélú másolását. A Brit Szellemi Tulajdon Hivatala is üdvözölte akkor a döntést, amely kicsit megkésve ugyan, de jogszerűvé tette a már egyébként is tömegek által folytatott gyakorlatot. A zenei kiadók viszont nem örültek ennek, a Legfelsőbb Bíróság pedig nekik adott igazat, és júniusban jogszerűtlennek nyilvánította a kormány lépését. A Torrentfreak most utánakérdezett, hogy akkor mit is szabad most az egyszeri állampolgárnak a saját zenéjével kezdenie, és elég abszurd választ kapott.

Szellemi Tulajdon Hivatala szerint "törvénytelen magáncélú másolatok készítése a tulajdonunkban lévő művekről a jogtulajdonos beleegyezése nélkül – beleértve a formátummódosítást egyik médiumról a másikra". Vagyis hiába vettem meg a zenét cédén, nem tehetem rá az mp3-lejátszómra, hogy azon hallgassam.

Ez már csak azért is érdekes, mert ahogy a Torrentfreak is megjegyzi, az Apple zeneszoftvere, az Itunes is rendelkezik zenerippelő, vagyis a számokat cédéről más digitális formátumban a számítógépre másoló szolgáltatással – ami eszerint a törvény szerint Nagy-Britanniában törvényellenes. Mi több, az Apple aktívan a szerzői jog megsértésére buzdít azzal, hogy hirdeti is ezt a lehetőséget.

Ezen túl azért is aggályos a szabályozás, mert azt is illegális tevékenységnek minősíti, ha a felhasználó biztonsági mentést készít a gépe tartalmáról. Hiába tárol legálisan a merevlemezén mondjuk egy online zeneboltból vett albumot, ha ezt egy csak a számára elérhető, privát felhőszolgáltatásba, esetleg külső merevlemezre másolja, neadjisten kiírja dévédére, már meg is sértette országa törvényeit.

A kormány sem örül annak, hogy a bíróság visszadobta a tavaly elfogadott törvényt, de még nem tudják, hogyan fogják megoldani a helyzetet. Korábban a kiadók a magyarországihoz hasonló megoldásra is tettek javaslatot, vagyis hogy az üres adathordozók árába építse be a kormány a jogdíjakat, de ebből egyelőre nem lett semmi. A kormány a zzal nyugtat, hogy a gyakorlatban a jogtulajdonosok nem használják ki ezeket a jogi anomáliákat, de épp elég aggasztó már az is, hogy elméletben megtehetnék.

Rovatok