Index Vakbarát Hírportál

A Teslát is meghekkelték

2015. augusztus 7., péntek 09:01

Két kiberbiztonsági szakember meghekkelte a Tesla Model S-t, többek között sikerült alacsony sebességnél kikapcsolniuk az elektromos autót. Összesen hat fontos sebezhetőséget találtak. Kevin Mahaffey és Marc Rogers két éven át próbálkoztak a Tesla autóinak feltörésével.

Az autóhekkelés egyre aktuálisabb probléma az utóbbi időben. Legutóbb az kavart nagy port, amikor a két hekker távolról, fizikai kapcsolat nélkül vette át az irányítást egy  Jeep Cherokee felett, egy csapásra új szintre emelve az okosautók meghekkelésével kapcsolatos aggályokat. A mostani eset kevésbé súlyos, mert ahhoz, hogy a Model S-hez hozzáférjenek, a hekkereknek be kellett jutniuk a kocsiba, és kábellel csatlakozni a műszerfalhoz. Ezután viszont már távolról is le tudták állítani menet közben az autót. Ezen kívül ráadásul azt is észrevették, hogy az autó szórakoztatóközpontja egy többéves, elavult összetevőt is használ, ami további távoli sebezhetőséget jelent.

A hekkelés részleteit a Las Vegas-i DefCon hekkerkonferencián fogja ismertetni a két szakember. A sebezhetőséget már korábban jelezték a Teslának, így a cég már a a konferencia előtti napon, vagyis rögtön a hekkelés bejelentésekor kiadta a javítást.

Rovatok