Index Vakbarát Hírportál

Venne autó helyett tévét?

2015. augusztus 8., szombat 22:15

Mekkora nyeresége lehet a Samsungnak azon az 1,8 millió forintos tévén, amihez egy Galaxy S6 okostelefont ad ajándékba?

- ez a kérdés, foglalkoztat leginkább az UE65JS9500 típusjelű berendezéssel kapcsolatban, ami azt ígéri, hogy a tévézés csúcsminőségét hozza el a nappalinkba. Meg hogy hogy lehet már ilyen idétlen típusjelzést adni bárminek.

Ilyen dolgokat vehetünk 1,8 millió forintból:

Na jó, még az is érdekel, hogy ezért a pénzért adnak-e hozzá egy hangutasításokkal kezelhető hús-vér asszisztenst, aki kihozza a tévét a lakásunkba, és valami elegánsabb ruhában (smart casual dresszkód!) felszereli a falra, beállítja a csatornákat és az online szolgáltatásokat, amíg mi a kanapén henyélünk. Mi saját magunknak szereltük össze a tévét, és sokkal közelebb kerültünk a gerincsérvhez, mint eddig bármikor.

Na jó, de mennyire szuper a képe?

Ez a másik kérdés, ami felmerülhet egy 165,1 centiméteres, 3840×2160 képpont felbontású (4K), nagy dinamikatartományú (HDR), hajlított kijelzővel kapcsolatban. A Samsung volt olyan kedves, és küldött nekünk néhány - tök unalmas - demóvideót, amelyeken pont azt próbálják bebizonyítani, hogy egy ilyen kijelző mellett az összes hagyományos tévé fakó, mintha az országút porát bámulnánk.

A demóvideók tényleg szépek, lenyűgöző kontraszttal, valóban fekete feketékkel. Ezt a képminőséget azonban elég nehéz életszerű körülmények közt tesztelni, mert ahhoz szükség lenne egy boltra, ahol válogathatunk a friss 4K HDR filmek közül. De ilyen bolt nincs. A sima 4K filmekből elég szerény a hazai kínálat, a kereskedők nagy részénél nincs is 4K film készleten, a HDR-esek pedig a nyugati boltokból is hiányoznak. Állítólag a Netflixnél idén lesznek HDR filmek, amivel csak az a baj, hogy itthon még mindig nincs Netflix. 

Marad tehát a torrent az a néhány 4K film, amit meg tudunk venni. A tévé fel tudja tuningolni a bluray lemezen kiadott full HD filmeket is, és ebben elég jó. Mi a Csillagok között című filmmel teszteltük, mert abban van mindenféle jelenet: sötét űrben drámázó emberek, féreglyukak,  jeges bolygók. A kép fenomenális, főleg amikor bekapcsoljuk a film módot. Normál és természetes módban viszont elég szörnyű a látvány.

A tévét kipróbáltuk egy Xbox One konzollal is. Bár az új Xbox-játékok sem futnak 4K felbontásban, a kijelző óriási mérete önmagában elég ahhoz, hogy elájuljunk az élménytől. A tévé beépített hangszórói elég erősek, jó mély dörgéseket tudnak kipréselni magukból, hogy teljesen rápörögjünk a játékokra.

Jönnek az új lejátszók

A 2015 januári CES kiállításon mutatták be azoknak a bluray lejátszóknak a prototípusát, melyek majd meg tudjuk nézni a modernebb, H.265/HEVC kódolással készült 4K filmeket, akár 60 képkocka per másodperces sebességgel is. Ez is kell ahhoz, hogy több 4K film kerüljön a boltokba, és a bluray megint népszerű legyen. A bluray fellendülése hasznos az olyan kis országok közönségének, mint amilyen hazánk is, mert momentán nem bővelkedünk a 4K streaming kínálatban.

A Samsung UE65JS9500 a dél-koreai gyártó saját Tizen operációs rendszerét kapta meg. A felület egyszerű, könnyen és gyorsan kezelhető, de sajnos két távirányító is kell hozzá.

Az egyiken rajta van minden, a másikon viszont csak a legfontosabb gombok, és ezt akár hadonászós egérként is tudjuk használni - a levegőben kell forgatni, hogy megmozgassuk az egérmutatót. Jóval egyszerűbb, mint a beépített kamerával működő gesztusvezérlés, amit az öklünk felmutatásával tudunk aktiválni, és az ujjunkkal kell a levegőben klikkelni. Ez pár perc után elég fárasztó, csak akkor érdemes használni, ha a távirányítót a konyhában hagytuk, és lusták vagyunk kimenni érte.

A Tizen egész gyors, amíg csak a menükben lépkedünk, de az appok betöltésére meglepően sokat kell várni. Ez már előrevetíti a felismerést: valószínűleg nem a processzorra költötték a legtöbbet a tévé milliós árából.

A Youtube esetében különösen gyanús volt, hogy az alacsony ára alapján bóvli kategóriába sorolható Apple TV-n sokkal gyorsabban betöltődött az online videomegosztó. Egyébként a Youtube-ot csak annak érdemes bekapcsolnia, aki szerint a pointillizmus művészi irányzata a digitális mozizásban is menő, mert az 4K-ra keresve nem ilyen felbontású videók töltődtek be, hanem rém gagyi, sima HD tartalmak.

A böngésző is csak arra jó, hogy ne legyen túl üres a menü. Az újságcikkek jól olvashatók, csak kell némi türelem a lapoztgatáshoz, ami a távirányítókkal nem igazán kényelmes. A szöveges tartalom méretezése nem következetes: egy portálon belül is előfordul, hogy a nagyítóval olvasható feliratokat hirtelen tenyérnyi betűk váltják. Persze, mert senki sem optimalziálja a tartalmait 4K tévékijelzőkhöz. Egy átlagos Google Maps keresés már erősen megizzasztja a processzort, nem érdemes ilyesmikkel próbálkozni.

Az online kihívások közé tartozott még az is, hogy a tévé be tudjon lépni a felhasználói Samsung-fiókba. Ezt nem sikerült véghez vinni, miközben ugyanott és ugyanakkor a számítógépünkön igen. Vagyis nem a szerverekkel volt gond, hanem a tévével.

Mit lehet tanácsolni a potenciális vevőknek?

Ha a cikk elején bemutatott alternatívák közül bármelyiket vonzóbbnak találja, akkor felejtse el az aktuális álomtévét. Semmiről sem fog lemaradni, jövőre és két év múlva is jön egy újabb, jobb, okosabb. Ha viszont a fentiek közül már minden megvan, és azon vacilál, hogy a mostani megunt készülék el fog-e férni a spájzban, mert már csak ott nincs tévé, akkor költse el nyugodtan a miilióit. Jövőre és két év múlva sem fog sokkal jobban járni.

Rovatok