Index Vakbarát Hírportál

Egyetlen térképen a Sziget minden Instagram-pillanata

2015. augusztus 10., hétfő 14:27

Tavaly a fesztiválozók több mint 12 ezer fotót töltöttek fel az Instagramra a Sziget helyszíneiről, mi pedig fogtuk, legyűjtöttük őket, és az egészet rápakoltuk egy interaktív térképre. Már nem is emlékszik (vagy soha nem is emlékezett), pontosan mikor, hol és mit fotózott? Most visszanézheti, és még jó pár érdekes adat is kiderül közben. Idén se felejtse el beizzítani az Instagramot, a Szigeten fotózok között sorsolunk, a fotókat pedig szintén térképre rakjuk.

Idén is megvette a jegyet, és boldogan sétál befelé a K-hídon az idei első koncertjére a Szigeten. Fel-felnéz a különböző nyelveken kiírt üdvözlőszövegekre, felemeli a telefonját és csinál egy képet. Privet! Az! És ezzel a lendülettel megosztja Instagramon, hogy minden ismerőse tudja: ön már kinn van a Szigeten. Így tesz másik ötven ember is, aki épp akkor, épp önnel együtt sétál a hídon.

Belegondolt valaha is abba, hol lesz ez a fotója egy év múlva? És öt év múlva? Tíz év múlva? Mi kell ahhoz, hogy megtalálja húsz év múlva, és mit kezd majd vele ha előkerül?

Furcsa érzés fogott el, amikor fél óra kerregés után kiköpött a gép egy 12 ezer sorból és több oszlopnyi értelmezhetetlen karakterből álló táblázatot, amit néhány óra formázás után felvittünk a térképre (programozni és adatbázist kezelni egyikőnk sem tud igazán), ahol hirtelen színes pontokká változtak a Hajógyári-sziget területén. Találomra rákattintottam az egyik pontra a halmazban, és hirtelen három fiatal lány mosolygott rám, akik épp a Budapest feliratról lógva fotózták egymást a Sziget kapujában. Az arcukra van írva: fogalmuk sincs, hogy én egy évvel később rábukkanok a képükre.

Szabad ezt?

Ez volt az első kérdésem, pedig nem csináltunk semmi rosszat. Kevesen gondolnak bele, hogy a mobiltelefonjuk helyrajzi adatokat csatol minden fotó mellé, így az Instagramon, Facebookon, Twitteren megosztott dolgaik mind megőrzik a feltöltés pontos helyét is. Nincs ezzel semmi baj, legalább néha visszanézhetjük, hogy merre jártunk. A kérdés csak az, hogy ezeket az adatokat később ki használhatja, és mire. 

Mi arra használtuk, hogy beletenyereljünk ötezer felhasználó közös, szigetes emlékeibe.

Próbálja ki ön is! Itt ez a térkép, amin a tavalyi fesztivál ideje alatt, a fesztivál területéről feltöltött fotókat láthatja. Kattintson rá találomra bármelyikre! Találja meg a sajátját! Nem kell félni, jó lesz.

Index az Instagramon

Néhány hete az Index fotóit is követheti már az Instagramon

Néhány adat, ez biztos tetszeni fog

Mellékszál

Tizenkétezer fotó. Elképesztő számnak tűnik, pedig képszerkesztő vagyok, hozzászoktam az ipari mennyiségű fényképnézegetéshez. És ez még mindig csak a töredéke az összes, 2014-es Szigeten készült képnek. Ezek csak azok a fotók, amiket a felhasználók publikus profilon osztottak meg, és bekapcsolták a helymeghatározást is. Ha csak száz feltöltetlen, törölt vagy metaadatok nélküli fotó jut minden publikus képre, az azt jelenti, hogy a fesztivál ideje alatt legalább egymillió mobilos fotó készült a Szigeten. Plusz a profi fotósok képei, akik fejenként legalább ezer-kétezer képért felelősek. Szédítő mennyiségben termeljük ma a képeket. Mellékszál.

Így dolgoztunk

A képeket az Instagram szabadon használható API-ján keresztül kértük le egy táblázatban, ami külön oszlopokban tartalmazta a készítés dátumát, a földrajzi adatokat, a képhez írt kommenteket, a felhasználó profilját, és linket a fotóhoz. A fesztivál területének meghatározásához egy másfél kilométer sugarú kört használtunk a Hajógyári sziget körül. Az adatokat ezután a CartoDB nevű, ingyenesen (is) használható térképszoftverbe vittük fel, ami a fenti értékek szerint értelmezte a táblázatot, és elhelyezte a fotókat a térképen a koordinátáik alapján. Ezután már csak annyi dolgunk maradt, hogy kiszínezzük a pontokat a készítés napja és a képre húzott színes filterek típusára szűrve. Igazából az az izgalmas az egészben, hogy ezekhez a folyamatokhoz ma már mennyire nem kell speciális háttértudás. Ami meg kell, az gyorsan tanulható.

Az igazán rövidtávú memória

Hány képet nézett meg a fenti térképen? Ötöt? Tízet? Emlékszik még bármelyik felhasználó nevére? Ugye, hogy nem. Számomra ez volt az a felismerés, ami segített elnyomni a minimális bűntudatot, amit a mások dolgaiban turkálás miatt éreztem. Segített abban is, hogy jobban megértsem, mire használjuk az Instagramot.

Korábban a fotózás a családi albumba rendezett, lefóliázott képeket jelentette, amiket szekrények mélyén gyűjtögethetünk, és elővehetünk minden karácsonykor. Emlékeket, amiket örökké akarunk őrizgetni.

Az Instagramra feltöltött fotókat viszont senki nem fogja elővenni. Sőt, néhány év múlva már megtalálni sem, ha ilyen mennyiségben készülnek. Az Instagram-fotó a pillanatnak szól, mint az a kép, amit a K-híd feliratáról készített. Mire beér a koncertre, már rég aktualitását vesztette, és a kutya sem fogja keresni. Gondoljon erre, amikor legközelebb hezitál a feltöltés előtt, és nyomja meg a gombot bátran!

Nagyon apró porszem az óceánban minden fotó, amit ma feltöltünk az internetre. Az öné is bátran elfér köztük. Most nézze meg a fenti a térképet mozgásban:

Ezen a térképen az eltelt idő függvényében jelenítettük meg ugyanazt a 12000 fotót, így láthatóvá vált a sziget lüktetése. Ahogy nulladik napok után hirtelen, szinte egyszerre dobban meg mindenkinek a kezében a mobiltelefon a fesztiválon. A képek minden nap először a bejáratban és a kempingek területén, majd rögtön utána a nagyszínpad környékéről záporoznak. Ha csak erre a mozgásra figyel, a képfeltöltések helyéből tökéletesen kirajzolódik, milyen pillanatokban merre mozgott, mit csinált a tömeg a fesztiválon.

A végére tartogatjuk a legjobbat

Hetijegyet nyerhet a következő Szigetre,

ha részt vesz Instagram-játékunkban, amit az idei fesztiválra indítunk. Három dolgot kell tennie:

  1. Fotózzon a Szigeten Instagramra! (Nem árt, ha be van nyomva a GPS.)
  2. Használja a #mindekozben hashtaget!
  3. És, hogy a végére egy kicsit megcsavarjuk: Találja el, melyik lesz az a filter, amit a legkevesebben használnak a nevezők közül, és használja azt.

Azok között fogjuk ugyanis kisorsolni az ajándék hetijegyet, akik a legkevesebbet használt filtert használva töltenek fel legalább egy fotót Instagramra #mindekozben hashtaggel (több kép = nagyobb esély)

És amúgy, ha nem tud kimenni a Szigetre, és nincs ereje átnyálazni 12 ezer képet, akkor kövesse

Rovatok