Index Vakbarát Hírportál

Új e-nevetés hódít Facebookon

2015. augusztus 10., hétfő 14:56

Emlékeznek még arra, amikor életkoruktól függően vagy

  1. fiatalok voltak, ezért olyanokat írtak neten, hogy LOL, vagy
  2. próbáltak lépést tartani a fiatalokkal, ezért megtanulták, hogy ha valami vicces, akkor azt kell írni, hogy LOL?

Hát ennek most vége. Vagyis nyilván nem most lett vége, hanem már jóval korábban, de a trendekről éppen azzal lehet lemaradni, ha csak sokkal később vesszük észre, hogy léteznek. A Facebook ugyanis végzett egy felmérést a felhasználói között, amelyben a különféle e-nevetési formákat vizsgálták, vagyis hogy ki hogyan fejezi ki cseten vagy üzenetben, ha valamit viccesnek talál. A kutatás eredménye szerint pedig

a Facebook-felhasználók több mint 51 százaléka a "haha" szóval nevet online,
 

vagy ennek valamilyen hosszabb formájával, például azzal hogy hahaha. Másodiknak erős 33 százalékkal a különféle emojik használata bizonyult, 13 százalékkal pedig harmadik lett a hehe és variánsai. A LOL-variációk pedig mindössze 1,9 százalékkal kullognak a szégyenteljes utolsó helyen. Szegény LOL, LOLLZ és LOLL viszont legalább még kimutatható egyáltalán. Teljesen kikopott viszont a digitális nyelvből szebb napokat látott ROFL, LMAO és PMSL. 

A kutatók megfigyeltek mindenféle demográfiai mintákat is:

Persze lakóhely szerinti különbségeket is meg lehetett állapítani. Ehhez kapcsolódik, hogy "A nevetés nem-is-annyira univerzális nyelve" címet kapó kutatás egyébként csak Amerikát vizsgálta, tehát édentől keletre még van remény.

Ennek ellenére aki mostantól képes leírni, hogy LOL, az már hivatalosan is csak maximum annyira fiatalosch, mintha azt írná, hogy csúcs, tuti, klassz, kúl, oltári, sirály, frankó, raj, ász vagy faja. Esetleg elnök.

LOL.

Rovatok