Index Vakbarát Hírportál

Japán visszatért a nukleáris energiához

2015. augusztus 11., kedd 06:27 | aznap frissítve

Japánban kedden beindították az első olyan nukleáris reaktort, ami már megfelel a fukusimai katasztrófa nyomán kidolgozott szigorúbb biztonsági előírásoknak - írja az MTI. A 31 éves blokk péntektől már energiát is termel, szeptember elejére pedig elérheti teljes áramtermelő kapacitását. Az erőmű második reaktorát a tervek szerint októberben indítják újra.

Az üzemeltető Kyushu Electric Power társaság szóvivője hivatalosan közölte kedd délelőtt, hogy a szendai atomerőmű első blokkját a terveknek megfelelően beindították.

A Tokiótól ezer kilométerre délre található erőmű azért kiemelkedően fontos, mivel ez a nukleáris energiához való visszatérését jelzi négy és fél évvel azután, hogy a nagy erejű földrengés és pusztító szökőár nyomán a Fukusima-1-es erőmű három blokkja is leolvadt. A katasztrófa okozta sugárszennyezés miatt a térségben 160 ezer ember vesztette el otthonát, a történtek miatt sokan újragondolták a nukleáris energiához való viszonyt - Németország például akkor döntötte el, hogy fokozatosan, de teljesen leépíti a szektort.

Japánban pedig nagyjából két évre leállították mind a 43 japán kereskedelmi reaktort, hogy mindegyiküknek fel tudják újítani a biztonsági rendszerét, de a pótlásként beállított hőerőművek kőolajjal és földgázzal való ellátása nagy többletterheket jelent az ország gazdasága számára. Korábban ugya Japán áramszükségletének körülbelül egyharmadát atomenergiából fedezte.

A délnyugati Kjúsú szigetét árammal ellátó szendai erőmű 1-es reaktorának beindítása nagy politikai sikert jelent az atomenergiához való visszatérést szorgalmazó Abe Sindzó kormányfő számára - bár a közvélemény többsége a katasztrófa miatt még mindig ellenzi az atomenergia felhasználását. Hétfőn mintegy 200-an tüntettek a szendai atomerőmű előtt. A demonstrálók között volt Kan Naoto is, aki a fukusimai szerencsétlenség idején Japán kormányfői székében ült, és még hivatali ideje alatt a nukleáris energia szószólójából annak határozott ellenzőjévé vált. 

Rovatok