Index Vakbarát Hírportál

Letiltanák az oroszok a Redditet

2015. augusztus 11., kedd 15:40

A telekommunikációt és az internetet felügyelő orosz hatóság, a Roszkomnadzor komolyan fontolóra vette, hogy blokkolja a Redditet. A Reddit a leglátogatottabb és legsokoldalúbb oldalak egyike, fórumszerű külseje ellenére közösségi szerkesztésű híroldalnak is nevezhetnénk, ahol időnként olyan emberek válaszolnak személyesen a nekik feltett kérdésekre, mint Stephen Hawking vagy Barack Obama.

Az orosz hatóság az orosz Facebookon, a VKontaktén posztolta ki, hogy felvették a kapcsolatot a Reddit üzemeltetőjével, hogy az távolítsa el az oldalról azokat a posztokat, amelyekben kábítószerek otthoni előállítását és vagy termesztését írják le más felhasználók, de a Reddit nem válaszolt a hivatalos megkeresésre.

A poszt nem részletezi, pontosan milyen Reddit-fórummal van probléma, de erre nincs is igazán szükség, a Reddit tele van hasonló témájú fórumokkal. Pont ez, mármint a szólásszabadság és a szinte korlát nélküli információtartalom teszi olyan népszerűvé az oldalt.

Mindenesetre az orosz hatóságok kérik, hogy akik esetleg ismerik az oldal üzemeltetőjét, szóljanak neki, hogy válaszoljon a megkeresésre, ellenkező esetben az egész oldalt blokkolni fogják az oroszországi internetszolgáltatók.

Ez két szempontból is vicces. Egyrészt a hivatal úgy fogalmaz, mintha egy teljesen átlagos, ember alig látogatott oldaláról lenne szó, másrészt egy ekkora oldalt teljesen blokkolni olyan, mintha az oroszok a Facebookot blokkolnák csak azért, mert az ott regisztrált felhasználók egy része valószínűleg meleg vagy bűnöző, esetleg amerikai kém.

Rovatok