Index Vakbarát Hírportál

Ezek a világ legdrágább kártyái?

2015. augusztus 16., vasárnap 16:20

A Nintendo nevéről ma már mindenki a videojátékokra asszociál, pedig az 1889-ben alapított cég még kézzel festett japán kártyák (hanafuda) gyártásával foglalkozott. Mostanra, úgy tűnik, visszatértek a gyökerekhez: október 2-tól már Európában is kapható lesz a cég saját kártyajátéka.

A Nintendo rájött, hogy a gyűjtögethető figurák és kártyák piacában hatalmas pénz van. Kezdetben úgy tűnt, hogy az NFC csipekkel felszerelt játékfigura, az Amiibo csak egy jópofa kiegészítő lesz az asztali és kézi konzolokhoz, de közben kiderült, hogy a kis figurákat a vásárlók olyan lelkesedéssel vásárolják, hogy az sem lenne csoda, ha ezzel foglalkoznának főállásban, a játékfejlesztést pedig leépítenék egy melléküzemággá.

Főleg, hogy mostanra kiderült, Európában is kaphatók lesznek az amiibo-kártyák. Ezeknek semmi köze a régi, kézműves csodákhoz, se a francia römikártyához – inkább a Magic: The Gathering gyűjtögetős kártyajátékra, vagy a Lutra-albumokra emlékeztetnek. A kártyákat csomagonként vehetjük meg: egy pakkban összesen 3 kártya van, két hagyományos és egy speciális karakterrel.

Egy pakli kártya 3,49 fontba, vagyis nagyjából 1500 forintba kerül. Laponként számolva ez soknak tűnik, de van egy trükkje: minden kártyában van egy NFC csip. Ha az adott kártyát hozzáérintjük a Wii U-hoz vagy a 3DS kézikonzolhoz, extra tartalmakat nyithatunk meg az adott játékban. Az első kompatibilis játék az Animal Crossing: Happy Home Designer lesz.

A Nintendo részéről a kártyákhoz való visszatérés felfogható hagyományőrzésként is. A rosszindulatúbb értelmezés szerint csak azt vizsgálják, hogyan érjenek el még nagyobb sikereket a Nintendo-karakterekkel és az NFC technológiával a videojátékok piacán kívül. Az viszont biztos, hogy ha a széria sikeres lesz, idővel megjelennek az első Pokémon-albumok, a klasszikus „gyűjtsd össze mind!” szlogennel.

Rovatok