Index Vakbarát Hírportál

Megoldották a koktélparti-problémát

2015. augusztus 17., hétfő 13:25

Hangzavarban is tudunk arra az egy ember beszédére fókuszálni, akinek a mondanivalójára kíváncsiak vagyunk - ezt nevezik koktélparti-jelenségnek. A digitális eszközökkel dolgozó kémek mostanáig irigykedhettek az emberi agy e csodálatos képességére, mert ezzel a feladattal a számítógépek nam tudtak megbirkózni.

A probléma megoldásán dolgozó kutatók vagy bonyolult mikrofonrendszerrel próbálták azonosítani a hangok irányát, hogy a tömegben ki tudják szűrni egyetlen ember beszédét, vagy bonyolult algoritmusokkal próbálták szétválasztani a felvett hangokat.

Van azonban egy mindennél egyszerűbb megközelítés, és a PNAS tudományos lapban bemutatott szerkezet nem igényel bonyolult elektronikát, sem fejlett mesterséges intelligenciát. Steven Cummer, a Duke Egyetem kutatója egy pizzaméretű lemezt készített 3D nyomtatóval, és ez egyetlen mikrofonnal is képes szétválogatni a hangokat.

Az eszközben 36 járaton tud végighaladni a hang a középen elhelyezett mikrofon irányába. Mindegyik járatot úgy alakították ki, hogy kis mértékben módosítsák a hangot, körülbelül úgy, mintha mindegyikben átállítanánk a hangsávokat az equalizerrel.

Működési elve nagyon egyszerű: képzeljünk el egy palackot, amit félig megtöltünk vízzel, és a nyílásnál elkezdünk beszélni. A víz mennyiségétől függően a hangunk is megváltozik. Steven Cummer a hangfogó eszköz járatainak magasságát állította be különbözőképpen, ez változtatta meg a különböző irányból érkező hangokat. A változást az emberi fül nem hallja meg, számítógépes elemzéssel azonban könnyen azonosíthatók az egyes járatok.

Az eszköz most csak magasabb frekvenciájú hangokkal működik, és viszonylag nagy méretű, ezért még egy kicsit tovább kell fejleszteni. 

Rovatok