Index Vakbarát Hírportál

Most minden kiderül a letöltési sebességről

2015. augusztus 19., szerda 11:12

Akkora volt az érdeklődés a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) által szerdán elindított szélessávmérő oldal iránt, hogy pár órával a sajtóközlemény kiadása után teljesen lehalt az oldal a túl sok kapcsolat miatt.

A NMHH azért indította el a szelessav.net honlapot, hogy azon független, teljes és valós információkat adjon az előfizetőknél ténylegesen tapasztalt letöltési sebességről. A minőségmérési rendszer jóval kifinomultabbak tűnik, mint amit a letölthető appokkal vehetünk igénybe, mert

az NMHH saját mérőautókkal is beszállt, regisztráció és öt mérés után saját mérődobozt is igényelhetünk. Ez automatizáltan működik, olyan időpontokban, amikor a helyi hálózaton nincs más forgalom, ami a mérési eredményeket torzíthatná.

A profi minőségmérési rendszert azért hozták létre, hogy független, szakmailag megbízható mérések alapján tudjuk ellenőrizhetni az  internetszolgáltatás minőségét,

Ezek az adatok nemcsak a megfelelő díjcsomagok kiválasztását segítik, de akár versenyt is generálhatnak a szolgáltatók közt, hiszen nyilvánosságra kerülnek a kínált termékek valós paraméterei.

Az NMHH szolgáltatása valóban hiánypótló. Az interneten elérhető, le- és feltöltési sebességet mérő alkalmazásokkal általában csak saját kapcsolatunkat tudjuk megmérni, és nem kapunk átfogó képet a hazai kínálatról. Ráadásul elég gyakori (például a Speedtest.net esetében), hogy a méréseket végző szerver valamelyik nagy netszolgáltatónál található, ami felveti a kérdést a mérési adatok objektivitásával kapcsolatban.

„A regisztrálók a honlapon térképes és táblázatos verzióban város- és utcaszintű, részletes lebontásban is rákereshetnek arra, hogy milyen átlagos sebesség- és lefedettségi értékek jellemzőek hazánkban. A fogyasztók regisztráció nélkül is háromféle mérés összesített eredményei közül választhatnak a szelessav.net oldalon: megtudhatók az NMHH mérőautói által dokumentált adatok, a regisztrált felhasználók által elvégzett mérések eredményei, valamint azok az értékek is, amelyeket NMHH-s mérődobozok rögzítenek.” - írja a hatóság közleménye.

Rovatok