Index Vakbarát Hírportál

Villám állította le a Google adatközpontját

2015. augusztus 20., csütörtök 12:59

Az időjárás kifogott a Google belgiumi adatközpontján, és az áramhálózatba csapó villámok miatt múlt csütörtökön rövid időre leálltak a vállalat szerverei. Az érintett központ a Google Compute Engine nyugat-európai egysége.

Az áramellátás akadozásakor a rendszerek beépített akkumulátorokról üzemelnek, de a szerverek egy része nem tudott jól átállni. A Google mérnökeinek az adattárolók 5 százalékánál tapasztaltak legalább egy írási vagy olvasási hibát, és a zónában adatok is a elvesztek:

A tárolt információ 0,000001 százaléka tűnt el örökre.  

Arról nem érkeztek hírek, hogy milyen fájlok tűntek el, de a webes kínálat alapján nagy összegben mernénk fogadni, hogy macskás képek is voltak közöttük. A Google elkezdte lecserélni a hálózati adattárolóit, hogy azok jobban bírják az áramkimaradásokat, és virtuális gépekhez csatolható Persistent Disk nagy része már az új hardveren fut. 

A webes cég mindenesetre kiadott egy figyelmeztetést is a felhasználóinak, hogy éppen azért vannak különböző régiókban szerverei, egymástól elszigetelve, hogy azokból többet használva meg lehessen előzni az adatveszést.

Rovatok