Index Vakbarát Hírportál

Az egész Wikipédiát betiltaná Oroszország némi hasis miatt

2015. augusztus 21., péntek 11:28

Azzal fenyegetőzik az orosz kormány, hogy az egész Wikipédiát betiltják, ha nem tüntetnek az oldal egy konkrét szócikket, írja az Independent. A kormány internetes ügynöksége, a Roszkomnyadzornak az a baja, hogy a charas szócikkében voltaképpen leírják, hogyan lehet kizárólag a kannabisz gyantájából előállítani a kábítószert.

Oroszországban minden olyan online tartalom illegális, ami segíthet a drogkészítésben, ezért arra szólítják fel a Wikipédiát, hogy töröljék a bejegyzést, különben elérhetetlenné tesznek minden a saját felhasználóik számára. Mivel a Wikipédia beállításai miatt nem lehet csak egy konkrét oldalt blokkolni, a Roszkomnyadzor kénytelen lesz az egész szolgáltatást betiltani Oroszországban.

Nem ez az első eset, hogy Oroszország egészen bizarr dolgokat próbál betiltani online, korábban átmenetileg elérhetetlenné tették az egész Redditet, de még arra is képesek voltak, hogy illegálissá tegyék a mémeket, pontosabban azokat a mémeket, amiken egy közszereplő nem a személyiségéhez szorosan köthető módon van megjelenítve. Például egy olyan képet, amin egy harkályon repül egy menyét, a menyét hátán meg Vlagyimir Putyin lovagol.

Az mondjuk külön szórakoztató, hogy a Wikipédián van egy külön "Internetes cenzúra Oroszországban" szócikk is, ami azt állítja, hogy 2015 augusztusáig 25, főleg drogokkal és öngyilkossággal kapcsolatos Wikipédia-bejegyzés van blokkolva Oroszországban, vagyis eddig nem kellett megfenyegetniük az egész szolgáltatást.

Ez a mostani helyzet azzal is összefüggésben lehet, hogy Oroszországlassan elkezdte létrehozni a saját online lexikonját, mert a gonosz nyugati Wikipédia szerintük megbízhatatlan információkra alapul.

Rovatok