Index Vakbarát Hírportál

Félnek a kalózok a Windows 10-től

2015. augusztus 24., hétfő 10:44

A Windows 10 a hírek szerint minden eddiginél alaposabban méri fel a felhasználók szokásait, különös tekintettel az olyan, sokak szerint a magánügyek kategóriájába tartozó dolgokra, mint például hogy használ-e valaki lopott szoftvert, vagy szokott-e torrentezni.

A legtöbb ilyen hírről egy idő után kiderül, hogy nem teljesen úgy van, ahogy a hiszti közepén az emberek gondolták. Például a játékok kalózváltozatait letiltó funkcióról is kiderült, hogy mindössze egy sor a végfelhasználói nyilatkozatban, ami arra vonatkozik, hogy a Microsoft fenntartja magának a jogot arra, hogy ilyesmit tegyen. Korábban a wifi-jelszavak körbeküldéséről derült ki, hogy vaklárma volt. Ahogy a Torrentfreak nevű, a warez világának híreit gyűjtő oldal cikke rámutat, a Windows 10 nem tolakodik bele jobban a magánszféránkba, mint más szoftverek, persze ez csak annyit jelent, hogy elég vicces a Facebookon siránkozni azon, hogy a Microsoft lopja az adatainkat, miközben a Facebook konkrétan abból él.

Persze ha valakinek üldözési mániája van, még nem jelenti, hogy nem követi senki. Pont ezt az elvet követi az a néhány nagyobb, nemzetközi torrentoldal, amely kitiltotta azokat a felhasználókat, akik Windows 10-zel a gépükön próbálnak kapcsolódni az oldalhoz. Az indoklás szerint az operációs rendszer naplózza és le is jelenti a gépek tartalmát, illetve ha valaki P2P, vagyis a torrentezés alapját jelentő kapcsolatot létesít a gépéről.

A Torrentfreak szerint az ilyen tiltás (amit információik szerint több más, nagyobb warezoldal is bevezetni készül) egyértelmű túlreagálás. Szerintük lehet, hogy a Windows 10 valóban naplózza az ilyen kapcsolatokat, de ez a lehetőség már évekkel korábban is szerepelt a Microsoft operációs rendszereiben. Eddig még egyetlen igazolt esetet sem tud senki, ahol a warezzel kapcsolatos büntetésekben ez szerepet játszott volna.

Gyors felmérésünk szerint a hazai torrentoldalak közül egyik sem tervezi a Windows 10-et futtató felhasználók kitiltását. Sőt, a július 29-e óta elérhető operációs rendszert annak ellenére is több tízezren töltötték le, hogy pár egyszerű lépéssel egy évig ingyen bárki hozzáférhet.

Rovatok