Index Vakbarát Hírportál

Az USA F-22-eseket telepít Kelet-Európába

2015. augusztus 25., kedd 11:37

Az eddigi együttműködés kereteinek kiszélesítését jelenti, hogy az USA F-22-es vadászrepülőket telepít Kelet-Európába. Az amerikai kormány légierőért felelős minisztere, Deborah Lee James azt nem árulta el, hogy pontosan hány darab gépről van szó, mikor helyezik át őket Európába, illetve az sem derült ki, hogy pontosan hol állomásoznak majd a gépek.

A közlemény szerint az ukrajnai helyzet és a NATO kelet-európai országainak biztonsága miatt van szükség a lépésre. Elemzők szerint ez még az amerikai páncélos erők kelet-európai állomásoztatásánál is erősebb üzenet az oroszoknak, elsősorban a gép látóhatáron túli csapásmérő képessége miatt. Az oroszok PAK FA nevű, tulajdonképpen az F-22 ellen tervezett gépe majd csak egy-két év múlva áll hadrendbe, vagyis az USA olyan adut dobott be a játékba, amire az ellenfélnek elméletileg nincs válasza, és amiről az ember azt gondolná, hogy a lehető legtovább tartalékolni fogja az, akinél van.

Az F-22-es Raptor az amerikai légierő egyik legfejlettebb gépe, a világ első ötödik generációs harci repülője. A besorolása szerint nehéz vadászbombázó gép kiemelkedő manőverező- és lopakodóképessége, illetve fejlett fegyverzete miatt pillanatnyilag a egyedülálló erőt képvisel. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy fölényét eddig nem volt alkalma bizonyítani, éles helyzetben 2014 szeptemberében voltak, Szíria fölött dobtak le 1000 fontos GPS-vezérelt bombákat az Iszlám Állam állásaira.

Kérdés, hogy mennyire pr-szagú az adat, de azért jelez valamit, hogy egy 2007-es japán kitelepülés során japán gépek ellen folytatott gyakorlatok során az amerikai gép 140:0 lelövési arányt ért el. A sikertörténet egy kínos részlete, hogy a gépek a kitelepülés során elég komoly hibába futottak: a gép szoftvere rosszul viselte a dátumvonal átlépését, és a gépeknek vissza kellett fordulniuk Hawaii felé. A hibát 48 óra alatt kijavították.

Egyes hírek szerint mindössze négy gép érkezik, de már az is komoly tény, hogy a féltve őrzött, még szövetséges országoknak sem exportált gépet egyáltalán elhozzák a környékre. Korábban Japán mellett még Dél-Koreában állomásoztak a gépek. James szerint ez a mostani küldetés jó alkalom lesz arra, hogy kiderüljön, milyen szorosan tudnak együttműködni az F-22-esek a fejlett európai típusokkal, például az Eurofighterrel.

Az F-22-es nem csak fegyveres akciókra alkalmas, érzékeny elektronikai rendszerével felderítő, adatgyűjtő és támogató akciókra is képes. Egyes szakértők szerint az a legvalószínűbb, hogy az amerikai gépek a balti államok légtérvédelmében vállalnak szerepet, ott van a legnagyobb valószínűsége annak, hogy orosz gépekkel találkoznak, vagyis a lehető legtöbb tapasztalatot gyűjtik össze a potenciális ellenfelekről.

Borítókép: A1c George Goslin/USAF/Flickr

Rovatok