Index Vakbarát Hírportál

Kedves Microsoft, nincs itt semmi látnivaló

2015. augusztus 26., szerda 11:07

A Microsoft személyesebb élményt akar nyújtani nekünk a Windows 10-zel, és ezzel magyarázza, hogy miért kell neki adatokat gyűjteni rólunk. Ezért tudja a Cortana, hogy késhetünk egy találkozóról, de segít is nekünk elkerülni a forgalmi dugót, a prediktív bevitel pedig egyszerűen csak a munkát gyorsítja fel. A beállításainkat is szinkronizálhatjuk az eszközeink között, hogy minden kütyün ugyanaz az ismerős környezet fogadjon minket.

Persze mindig akadnak olyanok, különösen a vállalati közegben, akiknek fontosabb, hogy minden adat helyben legyen, ne a Microsoft szerverein. A Windows 10 éppen ezért egészestés szórakozást kínál a magánszféra miatt aggódóknak: órákon át kapcsolgatni lehet, hogy melyik app mihez férhet hozzá, és mihez nem. De aki igazán hardcore adatvédő, az rögtön egy huszárvágással megoldja a problémát: átvált helyi fiókra, és ezzel megszakítja a kapcsolatot a Microsoft szervereivel.

Követő elemek

Kezdjük rögtön az elején, a Privacy beállítások főoldalán, ahol az első kapcsolóval letilthatjuk a személyre szabott hirdetéseket. A hirdetésekkel még nincs gond, azokból él az Index is, a személre szóló reklámokhoz azonban követő sütik is tartoznak, ezek pedig végignézik, hogy milyen weboldalakat járunk be. De ez még nem elég! Érdemes ellátogatni a choice.microsoft.com/en-us/opt-out oldalra is, ahol a világoszöld fülön tudjuk kikapcsolni, hogy a Microsoft-fiók használata közben mindig személyre szabott hirdetéseket kapjunk.

Az Edge böngészőben is érdemes kikapcsolni a Flasht (vannak követő Flash-sütik), valamint a javaslatok alapján történő böngészést, amihez a rendszerünk elküldi a böngészési előzményeinket a Microsoftnak. A cég ugyanis a múltbéli böngészés alapján tudja megjósolni, hogy valószínűleg milyen egyéb oldalakat fogunk még meglátogatni, és ezek egy részét a háttérben előre betölti.

A Beállítások menüjében a privacy fülön még rengeteg dolgot beállíthatunk, hogy mi férhet hozzá a földrajzi koordinátáinkhoz, a kamerához, mikrofonhoz, a naptárunkhoz, névjegyeinkhez vagy az üzeneteinkhez. Érdemes időnként visszanézni ide, mert a frissen telepített appok is kapnak jogosultságokat.

A Cortanától nem kell nagyon tartani, mert azt eleve nekünk kell bekapcsolni, amire nincs okunk, hacsak nem szeretnénk angolul beszélgetni a pc-nkkel. Hogy a jelszavaink és a témáink ne kerüljenek a Microsoft szervereire, azt a Fiókok / Beállítások szinkronizálása menüben tudjuk elintézni.

Megosztott titkok

Sokkal kényesebb terület a wifi-jelszavaink megosztása, ezt ugyanis a Windows 10 a Facebook-barátainkkal és a Skype-kapcsolatainkkal is csendben meg tudja osztani a Wi-Fi Sense nevű megoldást igénybe véve. Ez alapvetően jó ötlet olyan szempontból, hogy nem kell kiadni magát a belépési kulcsot, mert az a barátok gépére láthatatlan módon átkerül. Ezt a hálózati beállítások wifis elmenüjében kell letiltani, ahol azt kérdezi a Windows, hogy akarunk-e csatlakozni a barátok által megosztott, illetve a nyílt hotspotokra. Ezeket kell kikapcsolni.

Az pedig már egészen félelmetes, hogy a Windows-frissítések akár egy másik felhasználó számítógépéről is fel tudnak települni a rendszerünkre. Van ugyanis az update menüpont alatt egy olyan opció, hogy egyszerre több helyről  tudunk fogadni frissítéseket.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a Windows 10, mint valami torrenthálózat, a felhasználók rendszereit is igénybe veszi, hogy felgyorsítsa a frissítőcsomagok terjedését. Aki kockázatot lát abban, hogy egyszer támadók eltéríthetik a rendszert, és meghamisított, kártékony csomagokat küldhetnek ki nekünk, jobban jár, ha ez kikapcsolja.

Rovatok