Index Vakbarát Hírportál

Windows 10-re frissít az Index

2015. augusztus 26., szerda 09:30

Az operációs rendszerek frissítése soha sem tartozott a vállalati rendszergazdák kedvenc műveletei közé, és nemcsak azért, mert ki kell mozdulni az alkatrészhegyek mögül, hanem még a nyivákoló egységsugarú júzerekkel is meg kell küzdeni. Tény, hogy a művelet során drámai hibák is előfordulhatnak, elég egy bad sector vagy egy hibás driver, hogy két Windows közt a partíciós tábla alá essünk. 

Amikor kiderült, hogy az Index gépeit is átállítjuk Windows 10-re, amennyit csak lehet, elég lanyha volt az érdeklődés. De miért is lett volna nagyobb? Még ha nem is történik semmilyen szoftveres vagy hardveres hiba, mindenki tudja, hogy a legapróbb változások is rengeteg nyűggel járnak.

Bőven elég az, amikor félkómásan az első reggeli kávét szürcsölve bekapcsoljuk a gépet, és harmincnégy pixellel odébb kell klikkelni, mint eddig. Ez kész dráma! Nem vagyok konzervatív felhasználó, mindenből a legújabb verziót telepítem, de amikor az angol nyelvű Photoshop 5.0 után elém került egy frissebb, magyar nyelvű verzió, napokig csikorgattam a fogaimat. Nem működött többé az Alt-I, I kombináció, amivel 0,000342 másodperc alatt be tudtam lépni a képátméretezésbe, és ezt a hipermodern új verzión csak egérklikkeléssel tudtam megoldani, szépen, lassan, komótosan.

50 millió! Ja, nem forintban? :-(

Bár a Windows már most rekordot döntött azzal, hogy világszerte legalább 53 millió gépre felkerült, nincs abban semmi újdonság, hogy a cégek nagy része inkább kivár. Májusban a Microsoft Ignite 2015 konferencián azt derült ki az Adaptiva felméréséből, hogy a megkérdezettek 71 százaláka legalább egy hónapot, 49 százalék egy évet is vár a frissítéssel. A gigantikus, százezer fős cégek többsége pedig ennél is óvatosabb, és egy évnél később tervez frissíteni.

Íme néhány jó tanács a vállalati szféra szakértőinek tanácsai alapján, amit érdemes megfontolni a frissítés megkezdése előtt:

Ezért ne frissítsen:

  1. Windows XP fut a gépeken. Teljesen egyértelmű, hogy az XP-t már rég le kellett volna cserélni, ezt nem vitatjuk, de ha Windows 10-re váltana, akkor előbb a pénzügyön kell kopogtatni. Vagy inkább dörömbölni, mert nemcsak a Windows 10 licenceket kell kifizetni, hanem nagy eséllyel a teljes géppark is cserére szorul. Ha van rá keret, akkor viszont nem szabad habozni, a Windows 10-re érdemes váltani.
  2. Windows Vista fut a gépeken. Kisebb a veszélye, mint az XP esetében, de előfordulhatnak hardverkompatibilitási problémák. Érdemes ezt ellenőrizni még a telepítés előtt. Illetve ebben az esetben is megfontolandó a teljes gépcsere, eleve Windows 10-hez igazított hardverrel.
  3. Naponta fordít magának friss Linux-kernelt. Haha, komolyan, ugye fel sem merült, hogy Windows 10-re váltson?

Ezért frissítsen:

  1. Biztonságosabb. Minden új rendszerben vannak felfedezetlen bugok, de a Windows 10 ígér néhány izgalmas újítást is. Ilyen például a biometrikus Windows Hello rendszer. Ez az arcról készített háromdimenziós modell vagy ujjlenyomat alapján ad hozzáférést a felhasználó fiókjához, és kényelmesebb, mint a jelszót bepötyögni. A Device Guard funkció az ismeretlen appok futtatását akadályozza meg, míg a Secure Boot a rendszer betöltését teszi biztonságosabbá. A rendszer frissítése is megváltozik, és a jövőben a hasonló nagy váltások helyett gyakoribb, alkalmankénti frissítéseket kap a Windows.
  2. Jobban kihasználhatók a hibrid eszközök. A Windows 8-as sorozat egyik nagy hibája volt, hogy rögtön a csempés menübe vitte a felhasználókat. Szoftverek telepítésével kellett helyreállítani a hagyományos Start Menüt, ami lássuk be, nem a legjobb megoldás. A Windows 10 nem kényszerít, csak lehetővé teszi azt, hogy amikor egy gépet asztali módból tablet módba kapcsolunk, akkor a régimódi Asztal helyett csempeországban landoljunk. Ennek köszönhetően nem kell külön kiképzést tartani a felhasználóknak, maguk fedezhetik fel a modern csempés felületet, ha akarják.
  3. Elvileg elég lesz egy appot írni az asztali és a mobilos Windows 10-re, és az kisebb változtatásokkal mindkét platformon futtatható lesz. A Microsoft legalábbis ezt ígéri, de akinek ez fontos, inkább várja meg, hogy a boltokba kerüljenek az első Windows 10-es okostelefonok, és legyen olyan eszköz, amin kipróbálhatók a két platformra szánt univerzális appok. 
  4. Állítólag könnyebb lesz átállni Windows 7-ről 10-re, mint az XP-ről a 7-esre. Kevesebb lesz a kompatibilitási probléma, és a Windows 7-en működő szoftverek, perifériák és egyéb hardverek nagy része működni fog a 10-esen is. A biztonság kedvéért most szólunk, hogy a Windows 7 támogatása csak 2020-ban jár le, szóval még nem őrülten fontos, hogy Windows 10 fusson a gépeken.

Talán őrültségnek hangzik, de az Index szerkesztősége úgy döntött, előre lép, és feltelepít az irodai gépeire annyi Windows 10-et, amennyit csak egy szuszra lehet. Kövesse a folyamatot velünk az Indexen!

Rovatok