Index Vakbarát Hírportál

Macbookon is jól fut a Windows 10

2015. augusztus 26., szerda 09:35

Az Apple gépeinek egyik vitathatatlan előnye, hogy egy kézben van a szoftver és a hardver fejlesztése. Ez nagy összehangoltságot eredményez, és olyan finom részletekben is megnyilvánul, hogy a gesztusvezérléséhez kényelmes, hatalmas touchpadot adnak. Nincs olyan Macbook, amin kisebb vagy sokkal bénább touchpad lenne. A kaliforniai gyártót az sem zavarja, ha más rendszert telepítünk a gépre, és még segíti is a Windows felrakását a Bootcamp nevű alkalmazással, aminek már elkészült a Windows 10-re optimalizált verziója.

A telepítés majdnem olyan egyszerű, mint amikor egy korábbi verzióról frissítünk Windows 10-re. Még az OS X-ben lementjük egy pendrive-ra a szükséges drivereket, ugyanoda feltöltjük a Windows-telepítőt egy .iso fájlból, és particionáljuk a merevlemezt, hogy legyen hely a Windowsnak. Mindezt a Bootcamp elintézi nekünk. Egy Macbook Air laptopon 80 GB-ot adtunk Windowsnak, ami a teljes tárterület kétharmada.

Reboot után elindult a Windows 10, és a Bootcamp szoftvere feltelepített minden szükséges drivert. Igazán meglepő, hogy az Apple ebben is sokkal profibb azoknál a gyártóknál, akik eredetileg is Windowst telepítenek a laptopjaikra. A Macen egyetlen szoftvert kellett elindítani, az rögtön tudta, hogy a gépre mit kell feltenni, és nem egy átláthatatlan terméktámogatási oldalról kellett egyesével levadászni a drivereket. Ez egyre ritkább, mert a Windows is letölt drivereket, de üres gépre történő telepítésnél, egzotikusabb hardverekkel ma is akadnak problémák.

Arra kell még megoldást találni, hogy a touchpad fordítva is működjön, vagyis amikor felfelé gördítünk két ujjal, akkor a természetes irányba, lefelé gördüljön az ablak tartalma, mintha egy hosszú papírt tologatnánk magunk előtt. A billentyűparancsokat is vagy meg kell szokni, vagy át kell hekkelni mindet, hogy a két rendszeren ugyanaz legyen az ablakváltó, a másolás és a beillesztés. A különleges gombok, amivel a laptop fény- és hangerejét tudjuk állítani, ugyanúgy működnek, mint OS X-en. 

Hogy a Windows 10 vagy a hamarosan megjelenő OS X El Capitán segíti jobban a munkát, az a következő hónapokban fog kiderülni.

Rovatok