Index Vakbarát Hírportál

Ez lehet a tapipad jövője

2015. augusztus 27., csütörtök 11:24

A tapipad megreformálásán dolgozik egy startup, amelynek érzékelője valóban elképesztő dolgokra képes. A tablet méretű eszköz húszezer érzékelőponttal rendelkezik, és egyszerre 16 különböző érintést tud feldolgozni.

A készítők szerint a Morph nevű találmány tulajdonképpen sokkal több lesz egyszerű touchpadnél. Az érintés erősségét is érzékelő felület szinte bármi lehet: billentyűzet, festővászon, zongora vagy dob, hogy a legkézenfekvőbb alkalmazási területeket említsük.

A Morph alapvető különbsége a ma használt, kapacitív megoldásoknak, hogy a húszezer apró, nyomásérzékeny érzékelő alkotta hálózat fogadja az adatokat. Ennek megfelelően például nemcsak az ujjunkkal (vagy egy virslivel) használhatjuk majd, hanem akár dobverővel vagy egy ecsettel is.

Az érzékelők a velük érintkező tárgy (vagy akár tárgyak) formáját, helyzetét és az általuk keltett nyomás erejét figyeli, ezt továbbítja a feldolgozást intéző szoftvernek.

Bár a Sensel nevű gyártó már megalkotott néhány, a számítógépekhez USB-n csatlakozó prototípust, most a Kickstarteren próbálják összekalapozni a szélesebb körű bevezetéshez szükséges pénzt. Eleinte mindössze 60 ezer dollárt kértek, ez három óra alatt össze is jött, pillanatnyilag az eredeti projektösszeg háromszorosánál is többnél, 204 ezer dolláron áll a mutató. Az első 250 ember még 199 dollárért, tehát nagyjából 55 ezer forintért juthatott hozzá a lehetőséghez, hogy majd egyszer az övé lesz egy Morph, a többieknek ugyanezért már 249 dollárt, vagyis majdnem 70 ezer forintot kell kifizetniük.

Rovatok