Index Vakbarát Hírportál

Valóság lehet a legóból épített ház

2015. augusztus 28., péntek 11:29

Aki játszott már legóval, az tuti elgondolkozott azon, milyen lenne, ha az igazi házakat sem téglából, hanem legókockákból lehetne felépíteni. Az a baj, hogy a legó kicsi, a ház meg nagy, szóval elég sok legó kell már egyetlen vékony válaszfalhoz is.

Kivéve, ha az EverBlock nevű, most bemutatott találmányt használjuk. Egy Arnon Rosan nevű feltaláló csinálta meg azt, amiről a fél világ csak álmodozott: olyan nagyméretű falazótéglákat készített műanyagból, melyeket úgy lehet egymásba illeszteni, mint a legókockákat.

A 14 különböző színben gyártott kockák között van 30 centis, 15 centis és 7,5 centis, a téglák nem is könnyűek: 1.36 kilogramm és tíz deka között változik a tömegük.

Érdekes, hogy azt hinnénk, legózni nagy méretben ugyanolyan, mint kicsiben, de Rosan szerint életnagyságban az emberek térlátása korántsem olyan jó, mint mikor tenyérnyi dolgokat építenek. Ez főleg akkor baj, ha egy fal dőlni kezd, egy tízméteres falszakasznak már komoly lendülete van, ha megindul. A megoldás a feltaláló szerint egyszerű: pont úgy kell csinálni, mintha legóznánk (vagy épp falaznánk), és téglakötésben kell lerakni az egyes sorokat.

A feltaláló most azon gondolkodik, hogy ablakokkal és ajtókkal egészíti ki a készletet. Attól nem kell félni, hogy a szomszéd hirtelen összelegózik egy garázst a kerítés mellé, de Rosan szerint például vészhelyzetekben vagy más alkalmakkor, amikor jól jönne egy pár perc alatt felépíthető menedék, pont jó lesz az EverBlock.

Rovatok