Index Vakbarát Hírportál

Kétmilliárd dollárnyi láthatatlan halál

2015. szeptember 1., kedd 14:38

Az amerikai haditengerészet szombaton bejelentette, hogy a USS John Warner tengeralattjáró mostantól hivatalosan is a flotta részévé vált. A 7800 tonnás, 102 méter hosszú lopakodó páncélhajó értéke kétmilliárd dollár, és a modern szenzorai segítségével pont úgy irányítható, mint egy videojáték.

Ez a legragyogóbb, legmenőbb dolog, amit valaha láttam a katonai pályafutásom alatt.

– mondta Daniel Caldwell, a John Warner tengeralattjáró első parancsnoka, aki 22 éve szolgál a haditengerészetnél.

A John Warner a tizenkettedik Virginia osztályú tengeralattjáró. A modern fedélzeti elektronikának köszönhetően a legénység szinte mindent láthat, miközben a hajót nem láthatja senki. Nem használnak hagyományos periszkópot; ehelyett egy úgynevezett fotonikai árboccal (photonics mast) vizsgálják a felszínt. Ez digitális eszközökkel, többek között nagy felbontású és infravörös kamerákkal rögzíti a felszíni adatokat.

A parancsnoki központba befutó adatokat nagy képernyőkön elemzik; magát a hajót egy joystickre emlékeztető kontrollerrel lehet irányítani. Mint a videojátékokat. A hajót ketten vezetik, mint a pilóta és a másodpilóta a repülőgépeket. A hajó orrában ülő kormányosokat hajlított képernyők veszik körül. Caldwell szerint korábban négyen kellettek egy tengeralattjáró irányításához, de az új technikának köszönhetően már ketten is elboldogulnak vele.

A hajó irányítását megtanulni és élesben vezetni gyakorlatilag ugyanolyan. Mivel a legénység digitalizált adatokból dolgozik, ezért bevetés közben is éppúgy képernyőket láthatnak magukat előtt, mint a szimulátorban. A John Warner gyakorlatilag önmaga szimulátora; a legénység az eredeti környezetben tanulhatja meg irányítani a hajót, ugyanazokat a vezérlőrendszereket használva.

Ez az eddigi legjobb

A John Warner tucatnyi Tomahawk rakétát szállíthat; ezeket két hatalmas kilövőállásból indíthatja, amik a hajó orrán találhatók. A rakétaindítás hasonló rendszerben történik, mint a forgótáras revolvereknél, csak itt több száz kilotonnás atomtölteteket lőhetnek el, nem kis kaliberű töltényeket. A John Warner MK–48 típusú torpedókat is indíthat: ezeknek négy kilövőállása is van a hajótest két oldalán.

Bár ezzel az arzenállal a tengeralattjáró kisebb városokat is eltüntethet a föld színéről, Caldwell szerint a John Warner kifinomultabb hadműveletekre is használható. Indíthatnak róla például UUV-ket (víz alatti drónokat), vagy egy csapat Navy SEALS kommandóst, anélkül, hogy a felszínre kéne emelkedniük.

Minden küldetéstípushoz jobban megfelel, mint a korábbi osztályokba tartozó tengeralattjárók.

– mondta Caldwell.

Caldwell arról is beszélt a CNN-nek, hogy komplex küldetéseket hajtanak végre a világ több részén, néha igen zord körülmények között. Ezért a fejlett technika és a pusztító tűzerő ellenére a 135 fős legénység biztonságára is kiemelt figyelmet fordítottak.

Rovatok