Index Vakbarát Hírportál

Egy óra alatt kész a legújabb Van Gogh-remekmű

2015. szeptember 2., szerda 08:09

Német kutatók olyan algoritmust fejlesztettek, amely bármilyen fényképet képes úgy átalakítani, mintha azt Van Gogh vagy Picasso festette volna. Ez sokkal bonyolultabb, mint amilyennek hangzik, hiszen nem egyszerű filterekről van szó.

A legnagyobb cégek, legyen az a Google, a Facebook, de még az amerikai védelmi minisztérium is azon dolgoznak, hogyan lehetne fejleszteni a számítógépek észlelésén. Minél jobban válogatják szét és értelmezik a képi adatokat a számítógépek, annál inkább segítenek az embereknek feldolgozni és elemezni a töméntelen mennyiségű adatot, ami körülvesz. Elég ha az önműködő autókra gondolunk, de még számos területet említhetnénk.

Az Arxiv.org-on publikált tanulmányban a német Tübingeni Egyetem kutatói olyan gépi neurális hálózatról számolnak be, amely képes nagy művészek stílusjegyeit megtanulni. Ezzel a tudással aztán bármilyen képet át tudnak alakítani úgy, hogy az valóban az adott művész képének tűnjön. Elemeire szedik az eredeti képet, hogy azt a művész stíluselemei figyelembe véve alkossák újra.

Magát az algoritmust nem publikálták, egyelőre csak példákon keresztül mutatták be, mire képes. Egy teljesen átlagos városi utcaképet alakítottak át több híres festő képe alapján. Vincent van Gogh, Pablo Picasso, Vaszilij Kandinszkij, J.M.W. Turner és Edvard Munch egy-egy híres képének stílusjegyeit kombinálta az algoritmus a fotón látható épületekkel.

A kutatók rájöttek arra, hogy egyensúlyban kell tartani a két feladatot, a fotó tartalmának felismerését és a művészeti stílusjegyek alkalmazását. Ha a számítógép valamelyikre túl nagy hangsúlyt fektet, akkor torzul az eredmény. Az algoritmus képes volt különbséget tenni a kép elemei között, elkülönítette az épületet vagy éppen a csillagos eget. A kutatók szerint ez volt az első alkalom, hogy a számítógépek ezen képességeit demonstrálni tudták.

A képeket egy óra alatt készítette el az algoritmus, de a kutatók szerint ha továbbfejlesztik a módszert, akkor még gyorsabban elkészülhetnek az alkotások. Jó példa ez arra, hogy a gépek egyre ügyesebben tudják utánozni az emberi tevékenységet – természetesen nincsenek saját stílusjegyeik, de mint a fenti képek mutatják, egészen jól utánozzák a meglévőket. Arról egyelőre nincsenek hírek, hogy az algoritmus mikor jelenik meg képszerkesztő szoftverekben

Rovatok