Index Vakbarát Hírportál

A Whatsapp a világ kedvenc csetprogramja

2015. szeptember 4., péntek 13:34

Elérte a 900 millió aktív felhasználót a Whatsapp csevegő alkalmazás, jelentette be a cég alapítója és vezetője, Jan Koum. Aktívnak egyébként az számít, aki havonta legalább egyszer használja az appot. A Whatsapp akkor került a figyelem középpontjába, amikor tavaly februárban a Facebook őrületes összegért, 19 milliárd dollárért vásárolta fel. Az app népszerűsége azóta töretlenül nő, csak idén nyáron 100 millió új felhasználója lett. Tavaly augusztus óta a másfélszeresére növelték a felhasználói bázist. Ezzel egy kicsit még mindig el vannak maradva az anyacég, a Facebook havi majdnem másfél milliárd felhasználójától, de a csevegőprogramok között mindenképpen királynak számítanak. Még a Facebook beépített üzenetküldője, a Messenger is lemaradt a Whatsapp mögött, a maga 800 millió felhasználójával. Összehasonlításképpen: a Twitter ennek nagyjából a harmadát, 316 millió felhasználót tud felmutatni, és a növekedési üteme is csupán 3% körül jár negyedévenként.

A Whatsapp a növekedés mellett új pályán is kipróbálná magát, nemrég bemutatták a hangüzenetek hagyásának lehetőségét, ezzel kicsit az internetes telefonok, a Skype és a Viber territóriumára bemerészkedve.

A Whatsappot 2009-ben alapította az ukrán származású Jan Koum, azzal a céllal, hogy alternatívát teremtsen a mobilszolgáltatók aranybányájának, az sms-küldésnek. Az app, ami szolgáltatókon és mobilplatformokon átnyúlva, évi 1 dolláros előfizetésért kínált mindenkinek korlátlan üzenetküldési lehetőséget. Az app hamarosan berobbant, és amikor a Facebook rátette a kezét, már több százmillióan használták.

A 900 milliós mérföldkő elérését Koum, és főnöke, Mark Zuckerberg jellemzően nyilvános Facebook-posztokban tárgyalták meg.

Congrats to Jan, the WhatsApp team and whole community on reaching 900 million people!

Posted by Mark Zuckerberg on Thursday, September 3, 2015

Rovatok