Index Vakbarát Hírportál

Erős a fegyvere? Bővítsen bohócpisztolyra!

2015. szeptember 5., szombat 10:39

A pisztolygolyóknak megvan az a rossz tulajdonsága, hogy többnyire sokkal messzebb jutnak el, mint a célpontjaik. A kézifegyverek csak közelről igazán hatásosak, de egy lövedék akár több száz métert is repülhet, miután elhagyja a pisztolycsövet. További kellemetlen mellékhatás, hogy a lövésekbe az emberek időnként belehalnak, így fegyelmező eszközként, például rendvédelmi célra csak fokozott körültekintéssel használható.

Legalábbis eddig így volt, de most bemutatták a bohócpisztolyt, úgyhogy mindenki szabadjára engedheti a benne szunnyadó John Wayne-t.

Az Alternative Ballistics fejlesztése egy pisztolyra csatolható kiegészítő. A narancssárga foglalatot a pisztolycsőre kell erősíteni. Tüzelés után a csőből kirobbanó lövedék nem jut el a célpontig, mert még előtte eltalálja a narancssárga foglalatra erősített fémgömböt. Ez fogja elvégezni a piszkos munkát. Bár a kirepített fémgolyó csak ötödannyira erős, mint a lövedék, és emiatt inkább egy óriási ökölcsapásra emlékeztet a hatása, néha pont erre van szükség – például olyankor, amikor az intézkedő rendőrnek valakit ártalmatlanná kell tennie.

Tűzpárbajokban, amikor a rendőrnek hirtelen kell előrántania a fegyverét, a bohócpisztoly nem sokat ér: a gyors reagálás közben nincs idő azzal vacakolni, hogy felszereljék a kiegészítőt a pisztolyra. Olyankor mindenesetre hasznos lehet, ha csak elkapni, és nem megölni akar valakit, például egy menekülő gyanúsítottat.

A bővítménynek megvannak a hátulütői is. A korábbi modell megjelenése kapcsán Vass Gábor, a Kaliber magazin főszerkesztője elmondta, hogy az amerikai rendőröket úgy képzik, hogy ne egyes lövéseket adjanak le, hanem duplázzanak rá; így jó esélye van annak, hogy az első, nem halálos bohócorr-lövedéket tizedmásodperceken belül követné a második, potenciálisan halálos találat.

Rovatok