Index Vakbarát Hírportál

Megnézték, milyen messziről lehet íjjal átlőni egy embert

2015. szeptember 8., kedd 12:44

A Youtube-ban az a jó, hogy nem tudunk kitalálni olyan baromságot, amire ne lenne videó az oldalon. Van például pár fickó, aki annak szentelt sorozatot, hogy megnézzék, milyen messziről lehet halálos találatot bevinni halálos találatok bevivésére kitalált eszközökkel. Most például azt nézték meg, milyen messziről lehet embert ölni íjjal.

Mivel a magyarság központi eleme, hogy az ember értsen valamicskét az íjakhoz, talán nem is feltétlenül amerikai emberek próbálkozását kellene nézni, de azért vegyünk egy nagy levegőt, fogjuk be az orrunkat, meg ilyesmi. (Főleg akkor, ha tudjuk, hogy épp a hétvégén nyert meg nagyjából mindent az USA-ban egy magyar íjász.)

Szóval a kísérlet lényege, hogy egy nem túl erős vadászíjjal adnak le lövéseket ballisztikai zselére, és azt nézik meg, milyen mélyen áll meg a vadászheggyel ellátott, középnehéz vessző a zselében. A videóból az is kiderül, hogy hát a ballisztikai zselé nem az igazi, mert nyílvesszők esetén pont nem szimulálja olyan jól a valóságot, mint a lőszereknél: az a vessző, ami ugyanilyen távról, ugyanezzel az íjjal kilőve átüti egy vaddisznó mindkét oldalát, a zselébe alig 13 centire hatol csak be.

Ettől még érdekes a dolog, érdemes megnézni. Egyrészt mert a kísérletet elvégző íjász elég jól lő, ráadásul azt is megmutatják, mennyire nem egzakt tudomány a vadászíjászat. 100 yardról (91,5 méterről) már csak sokadszorra sikerül eltalálni a felsőtestet mintázó célpontot, főleg azért, mert ez már bőven az íj vesszőhegyes távolságán kívül van, vagyis túl azon a ponton, ahol az íjat felhúzva, a vessző hegyével célozva találjuk el a célt. Egy erősebb íjjal ugyanez a lövő valószínűleg röhögve eltalálná a célt, de mint kiderül, ő inkább úgy szokott vaddisznót elejteni, hogy pár tucat méterre settenkedik tőle, és onnan lő.

A tanulság viszont az, hogy még ilyen távolságból sem érdemes a nyelvünket öltögetni egy minket íjjal eltalálni próbáló fickóra, ha ugyanis véletlenül mégis összejön neki a szélcsend, simán keresztüllő minket.

Ráadásul ez egy 40 fontos íj, vagyis a leggyengébb, amivel még vadászni lehet (mármint az USA-ban). Az angol hosszúíjászok ennél sokkal erősebb íjakat használtak, a 130-150 fontos szörnyek sem voltak ritkák. Hogy el tudjuk képzelni a különbséget: 40 fontos íjat egy 8 éves gyerek is simán megfeszít, 80-100 font felett pedig már sokkal valószínűbb, hogy az ember hátizma szakad el, ha nem a megfelelő technikával áll neki az ideg kihúzásának.

Rovatok