Index Vakbarát Hírportál

Meghekkelhetőek az önműködő autók

2015. szeptember 9., szerda 09:03

A hekkerek könnyen rá tudják szedni az önműködő autókat, hogy azok más autót, embert vagy biciklist érzékeljenek a közelben, persze hamisan. Ehhez nem is kell drága felszerelés.

Az önműködő autók lézer- és radarelven alapuló műszert, úgynevezett lidart használnak az érzékelésre. A kibocsátott lézernyalábból eredő visszaverődést tudják érzékelni. Ezzel képezik le a körülöttük lévő világot belső számítógépük segítségével.

Egy lézer toll és egy 60 dolláros Raspberry Pi segítségével azonban becsapható a rendszer. A támadást sok irányból, az autó előtt, mögött és oldalról is el lehet követni úgy, hogy az utasok semmit nem vesznek észre.

A lidar általában az autók tetején van, úgy szórja szét a lézert, mint a radarok, hogy a visszaverődést tudják érzékelni. A hekkerek a lézer tollat használva hamis jeleket tudnak az autónak küldeni, ezáltal az hamis képeket képez. Akár száz méterről is hatásos a módszer.

Az önműködő autót ezzel rá tudják kényszeríteni a megállásra vagy akár arra is, hogy hirtelen irányt váltson, ha azt érzékeli, hogy valami közeledik felé.

A gyártók valószínűleg nem gondoltak erre a hibára, amikor ezzel szerelték fel autóikat. A legnagyobbak, a Google, Lexus, Mercedes, Audi és mások is lidart használnak, mert ez bizonyult a legjobb megoldásnak az előzetes tesztek alapján.

Rovatok