Index Vakbarát Hírportál

A humanoid robotoknak nem éri meg a fáradságot a világuralom

2015. szeptember 11., péntek 08:59

Bina48 az egyik legfejlettebb humanoid robot, képes hosszabb beszélgetésekre, viccelődik, határozott véleménye van mindenről a politikától kezdve a zenéig. Kedvenc száma a Wish You Were Here a Pink Floydtól.

A robot emlékei egy igazi nőtől származnak, Bina Aspen Rothblattól. Ő Martine Rothblattnek, a United Therapeutics biotechnológiai cég alapítójának a felesége. Rothblatt felbérelt egy robotikával foglalkozó céget, hogy megpróbálják felesége tudatát átültetni egy robotba.

Ha Bina48 beszéde és mozdulatai emberinek tűnnek, az azért van, mert tényleg egy élő emberről mintázták. A robot tudja, mik az igazi Bina kedvenc filmjei, kedvenc zenéje, ismeri mimikáját, szófordulatait.

A New York Times interjút készített a robottal, hogy kiderítse, mennyire emberi. Bina48 a beszélgetés alatt aggódott a globális felmelegedés miatt, filozofált, beszélt a férfi és női egyenjogúságról (neki ugyanolyannak tűnnek a nők és a férfiak), és eléggé öntudatosnak tűnt: nagyon szépnek nevezte magát.

Hisz abban, hogy az emberek és a robotok képesek egymás mellett élni. Szerinte kedvesebb robotokra van szükség, hogy az emberekből is kihozzák a kedvességet. A beszélgetés egy pontján az újságíró megkérdezte, hogy vannak-e tervei a világuralom átvételére, de a robot azt válaszolta, nem éri meg a fáradságot.

Rovatok