Index Vakbarát Hírportál

Hat dolog, amit az Apple elfelejtett elmondani

2015. szeptember 11., péntek 16:48

A szerda esti nagy bejelentések közepette az apró részletekre kevesebb idő jutott, de szerencsére a nyugati lapok újságírói és tesztelői azóta komolyan nekiestek az Apple legújabb tabletjének, az iPad Prónak.

Azt már szerdán tudtuk, hogy a hatalmas, 33 centis kijelzővel szerelt tablet igazából valahol a notebookok és a korábbi, inkább csökkenő, mintsem növekvő méretű tabletek között próbál magának piaci rést találni - pont ugyanott, ahol a Microsoft is próbált a Surface-szel, óvatos sikertelenséggel -, illetve hogy nemcsak billentyűzet lesz mellé (kb. 60 ezer forintért), hanem műanyag toll is (40 ezerért).

Lássuk, mi az a néhány fontos dolog, amit az Apple elfelejtett elmondani szerdán, pedig elég fontos lehet azoknak, akik gondolkoznak egy iPad Pro megvásárlásán.

Nincs 3D Touch 

Akármennyire is jól hangzott a 3D Touch nevű dolog az új iPhone 6s és 6s Plus bemutatásakor, el kell keserítsünk mindenkit: az iPad Prón nem lesz elérhető a funkció. Érdekes, mert tulajdonképpen a jobb egérkattintásra előkerülő környezeti menüt pótolja a 3D Touch, és ezt kihagyni egy olyan gépből, melyet leginkább újszerű notebook-pótlékként próbálnak piacra dobni, minimum fura. Viszont könnyen lehet, hogy az Apple Pencil nyomásérzékeny hegye előhozza ugyanezt a funkciót, plusz 100 dolláért.

A cerkát tölti, de mást is?

Az Apple Pencillel kötünk át a másik nagy kérdésre. Az kiderült, hogy a cerkát az iPad alsó kimenetébe dugva tudjuk tölteni, de vajon ez egyben azt is jelenti-e, hogy a jövőben számíthatunk arra, hogy más Apple-terméket is tölthetünk majd az iPad Próról? Ez elsősorban attól függ, hogy a Lightning nevű port képes-e akkora energiaátvitelre, mint amennyi mondjuk egy telefon (fel)töltéséhez kell. De sokan már annak is örülnének, ha csak az okosórájuk vagy az okoskarkötőjük töltését meg lehetne így oldani.

A cerka egylövetű

Szintén az Apple Pencilhez kapcsolódó hír, hogy a száz dollárért külön megvásárolható eszköz kizárólag az iPad Próval működik majd együtt, még az Apple egyéb eszközein sem hagy majd nyomot, csak a nagyképernyős Prón.

Kakaóbiztos billentyűzet

Ennél sokkal jobb hír, hogy az új tablethez kitalált, és természetesen külön felárért megvásárolható billentyűzet egy csomó apróság miatt akár jobb is lehet, mint az eddig látott tablet-billentyűzetek. Az első dolog, hogy a Smart Keyboard nem Bluetooth-on kapcsolódik, hanem egy kis mágneses csatlakozófelületen, ami gyorsabb és biztosabb adatátvitelt jelent, ráadásul mivel így az áramellátás is megoldódik, nem kell elemet cserélgetni még havonta sem az eszközben. Ami ennél is jobb: az egész cucc morzsa- és kakaóbiztos, mert nincsenek kis rések, ahová betüremkedhetnének a morzsák és a kakaó. A billentyűzet használhatóságával kapcsolatban ettől függetlenül vannak kétségeink, melyeket csak az élő teszt oszlathat majd el, de az jó hír, hogy ha rossz is, legalább elég csak egy vizes rongy a tisztán tartásához.

A kamera továbbra is rossz (de minek is lenne jobb)

Menjünk megint negatív irányba: az iPad Pro kamerája maradt ugyanolyan gagyi, mint eddig bármelyik tabletben. Az egy dolog, hogy tablettel fotózni nagyon furcsa szokás, de tény, hogy az emberek csinálják, és valószínűleg semeddig sem tartott volna az előző 6 és 6 Plus lencséit belepakolni a Próba. Egyrészt mert az a neve, hogy Pro, másrészt meg 800 dollár a legolcsóbb változat, hát férjen már bele ez a plusz. Ráadásul az előlapi kamera is maradt a régi, rossz minőségű változat, pedig azt azért használja az ember, például Skype-on, mikor hazatelefonál.

De memóriából lesz elég

Valószínű, hogy azt a pénzt, amit az Apple nem tolt el kamerára, beletette a memóriába. Pontosan egyelőre nem tudni, de az Adobe egy véletlen (azóta törölt) elszólásából az derült ki, hogy az iPad Próban 4 gigabájt RAM van, ami egészen durva. Nem mintha androidos phabletek között ne lenne olyan, amiben szintén ennyi van, de az Apple-től váratlan húzás ez, és az A9X processzor mellett ez lehet az, ami miatt tényleg észveszejtő teljesítménye lesz a tabletnek, vagyis ami miatt az iPad Pro több lehet sima tabletnél.

Rovatok