Index Vakbarát Hírportál

Iparági veterán érkezik a Google önjáró autóihoz

2015. szeptember 14., hétfő 14:50

A Google üzletté alakítja önjáró autóinak részlegét és egy autóipari veteránt kért fel, hogy vezesse a céget. Szeptember végétől John Krafcik vezérigazgatóként próbál kereskedelmi szálat is bevinni a fejlesztésbe. Az eddigi vezető, Chris Urmson pedig technikai vezetőként irányítja az autók és a szoftver fejlesztését.

Krafcik a Ford Motornál dolgozott 1990-2004 között, utána egy évtizedet töltött a Hyundainál. Utóbbi cégnél az amerikai üzletág vezére volt. A Google lépése azt jelenti, hogy a cég komolyan gondolja belépését az autópiacra és hajlandó együttműködni az iparági szakértőkkel.

Ugyanakkor az is igaz, hogy a Google nem akarja saját maga gyártani az autókat, másokkal szeretne partneri kapcsolatot kiépíteni ehhez.

A cég még augusztusban jelentette be, hogy Alphabet néven kiszervez néhány részleget, mint a termosztát gyártó Nest vagy az internetszolgáltató Fiber, hogy elkülönítse ezeket a kereső- és hirdető üzletágaktól. Az önjáró autó a Google X kutatóközpont fejlesztése, a Google X pedig az Alphabet alá tartozik. Az új vezérigazgató megjelenése azonban azt is jelentheti, hogy hamarosan önállósodik.

Az önjáró autókat Kaliforniában és most már a texasi Austinban is tesztelik. A hírek arra utalnak, hogy a Google hamarosan tud majd annyi autót gyártani, hogy bevétele is legyen belőle.

Rovatok