Index Vakbarát Hírportál

Berágtak az oroszok a Google-re

2015. szeptember 15., kedd 09:06

Az orosz monopóliumellenes hatóság vizsgálatot indított a világ egyik vezető IT-cége, a Google ellen. A gyanú szerint a Google megsérti az ország trösztellenes törvényeit, visszaél piaci helyzetéből fakadó előnyeivel. Ha a vádakat igaznak találják, a Google-nek stratégiát kell váltania, és valószínűleg komoly büntetést is kell majd fizetnie.

A vizsgálat azt követően indult, hogy az oroszok másik kedvenc keresője, a Yandex.ru panaszt emelt a Google ellen. A kérdés az, hogy mennyire szabályos gyakorlat az, hogy a Google a saját alkalmazásait helyezi előtérbe az androidos telefonokon.

A Google egyelőre nem reagált érdemben, csak annyit mondtak, hogy akkor lépnek, ha megkapják a peranyagot.

Az orosz vizsgálat nem az egyetlen trösztellenes per mostanában, amellyel a Google-nek meg kell küzdenie. Az Európai Unióban is folyik egy vizsgálat, bár ott más kérdésekben kutakodnak: a hatóság arra kíváncsi, hogy vajon a Google mennyire használja ki a keresőként szerzett előnyét úgy, hogy a találatok befolyásolásával a saját üzletét (pontosabban a saját piactereit) hajtja meg. A Google erre a vádra már reagált korábban, válaszuk lényege az volt, hogy érdekes pont akkor vizsgálni ezt a kérdést, mikor az online piacokon minden korábbinál nagyobb a verseny.

Rovatok