Index Vakbarát Hírportál

Milliók felhőjét kezelik Magyarországról

2015. szeptember 15., kedd 16:39

Az európai cégek elvárják, hogy a felhőben tárolt adataik a kontinensen maradjanak, és ne legyenek kitéve az online kémkedés veszélyének. Ezt jó befektetési lehetőséget teremt, és ezt az SAP éppen Magyarországon kezdi kihasználni.

Ablonczy Balázzsal, az SAP hazai központjának vezetőjével legutóbb tavasszal beszélgettünk arról, hogy lépéseket kéne tenni a felhőszolgáltatások hazai bevezetése érdekében. A cégvezető mostanra kilobbizta, hogy Budapesten nyissák meg az egyik legnagyobb felhőtámogatási központjukat. Az SAP 3 milliárd forintot fordít a bővítésre.

Most 70-80-an dolgoznak itt, de a terveik szerint az év végére 100 főre, a következő években pedig akár több százra is nőhet a szakemberek száma - mondta Anthony Sanchez, a cloud központ vezetője. 

Hogy miért váltanak a cégek a helyi szerverekről felhőre, azt ma már nem nagyon kell magyarázni: így olcsóbb az informatikai rendszerek üzemeltetése. Erről sokat elárulnak az SAP számai is: a központ 70-80 dolgozója 6000 európai ügyfél több tízmillió felhasználóját menedzseli. Mint elmondták a keddi sajtótájékoztatón, ebből csupán 1200 a hazai SAP-t használó vállalat.

Ablonczy szerint a magyar vállalatok egyelőre nem vesznek igénybe felhőszolgáltatásokat olyan mértékben, mint a nyugatiak, mert kevésbé kezdeményezők, nem annyira nyitottak az újításra.

Rovatok