Index Vakbarát Hírportál

Az Ashley Madison jogszerűen verte át a felhasználóit

2015. szeptember 16., szerda 09:03

Az Ashley Madison nevű házasságtörő társkereső feltörésén és a netre kiömlött lopott adatokon már hetek óta pörög az internet. Legutóbb az okozott felháborodást, hogy kiderült, a szolgáltatás nagyrészt átverésre épült, a félrelépni vágyó férfi felhasználók gyakrabban futhattak bele csetrobotok által működtetett kamu női profilokba, mint valódi, hús-vér női felhasználókba. Most viszont úgy tűnik, a cég jogilag próbálta bebiztosítani magát, mert a felhasználási feltételekben eldugott egy részt, ami erre a tevékenységre utal.

A jelenlegi is érvényben lévő feltételek szerint a felhasználók az oldal használatával elfogadják, hogy egy-egy profil mögött nem feltétlenül áll valós személy, a cég pedig nem vállal ezért felelősséget. Egy korábban érvényben levő záradék még világosabban fogalmazott a kmauprofilokkal kapcsolatban, és azzal indokolta ezt a gyakorlatot, hogy ezekkel a példaprofilokkal mutatják be a potenciális fizető tagoknak, hogy milyen típusú csetelésre számíthatnak, ha előfizetnek.

Kiszivárgott emailek alapján úgy tűnik, hogy az Ashley Madison vezetőit is aggasztotta a kamuprofilok gyakorlata, sok felhasználói panaszt is kaptak ezzel kapcsolatban, és a jogászaik keresték a megoldást, hogy hogyan lehetne úgy felfedni a botok létét, hogy közben nem kell nyíltan kiállni a felhasználók elé. Ez a kompromisszumos megoldást lett a felhasználói feltételek "aktualizálása".

Ezzel ugyan a perek egy részét kivédheti a cég, de az adatlopásért mindenképpen bíróság előtt kell feleniük. Különösen kényes kérdés, hogy hogyan szivároghattak ki olyan felhasználók adatai, akik korábban külön fizettek azért, hogy ezeket az adatokat a cég eltávolítsa.

Rovatok