Index Vakbarát Hírportál

Évek óta erre az androidos tabletre vártunk

2015. szeptember 16., szerda 17:57

Nincsenek könnyű helyzetben a tabletgyártók, ha minden évben meg akarják újítani termékpalettájukat. Márpedig meg kell, hiszen csak így lehet esélyük arra, hogy megelőzzék versenytársaikat. A felhasználókat azonban nehéz elkápráztatni, közel sem olyan gyakran cserélnek tabletet, mint okostelefont.

Ennek oka egyszerű, a laptop és a mobil melletti eszközként még mindig nem találtuk ki, mire is lehet használni egy tabletet. Filmet nézünk rajta, esetleg játszunk vele az úton (ha nem elég nagy a mobil kijelzője), bébiszitterként használjuk például egy étteremben. Ha az üzleti megoldásokat nézzük, akkor is inkább egy laptopra hajazó tárgy lebeg a szemünk előtt billentyűzettel és egyéb kiegészítőkkel.

Az androidos gyártóknak persze az a millió dolláros kérdés, hogy lehet-e az iPadnél népszerűbb tabletet gyártani? A Samsung évek óta kísérletezik, most éppen a Galaxy Tab S2-vel próbálkozik. Az új csúcskategóriásnak szánt készülékkel egyrészt követik is az Apple tabletje által kitaposott utat, de saját megoldásokkal is próbálkoznak.

A Galaxy Tab S2 sokkal kényelmesebb méretben jön, mint az előd a maga 10,5 hüvelykjével. Sokáig ez volt az uralkodó méret a Samsungnál, de rájöttek arra, hogy a kisebb és könnyebb tablet jobban kézre áll. Az S2 így 8 és 9,7 hüvelykes verzióban kapható szeptember elejétől. Mi a fehér színű, 32 gigabájtos, 9,7 hüvelykes, SIM-kártyás modellt teszteltük.

Vékony, könnyű, szögletes

Kezdjük rögtön a dizájnnal, hiszen a felhasználó erre figyel fel először. A tabletekkel is azt történik, mint a laptopokkal néhány évvel ezelőtt: évről évre egyre vékonyabbak. Nem tudjuk, meddig tart a folyamat, de kétségtelen, a Samsung legújabb tablete tényleg nagyon vékony, alig 5,6 milliméter. A cég szerint ez az eddigi legvékonyabb tablet, lehet benne valami. Az iPad Air 2-nél mindenesetre vékonyabb (ez az Apple legvékonyabb tablete és 6,1 milliméter vékony).

Elhagyták a lekerekített éleket, az elegánsabb, szögletes élek mellett döntöttek. Nem is hasonlít már annyira az Apple tabletjeire, mégis nehéz úgy beszélni róla, hogy ne említsük meg az iPadeket. Egrészt a fent említett kijelzőméret miatt, amely egyértelműen az Apple példáját követi. De ezen kívül is vannak még hasonlóságok.

Felhagytak a 16:10-es képaránnyal is és az olvasó- és felhasználóbarátabb 4:3-as arány mellett döntöttek most. Az Apple mindig is ezt az arányt használta tabletjeinél, az androidos tabletek közül pedig a Nexus 9 indult ebbe az irányba tavaly. Kijelzőjének felbontása 2048*1536, ez ugyanolyan, mint az iPad Air 2 és a Mini 3 felbontása. Az kijelző alatti home gombot is kiemelték a házból és középre tették.

De ne legyünk igazságtalanok a Samsunggal, hiszen számos olyan plusz fejlesztést is fel tudunk sorolni, amelyre az iPad használói nem is mernek gondolni. Ezekre is kitérünk majd kicsit később, de most maradjunk még a külsőségeknél. Az S2 nagyon könnyű tablet, nagyjából 372 gramm, ezzel veri a 437 grammos iPad Airt és a 425 grammos Nexus 9-et is.

Ujjlenyomat-olvasója tökéletesen működik, azt hiszem a technológia most ért el oda, hogy biztonságosan és kényelmesen lehessen használni. Bizonyos helyzetekben jobb is, mint egy kódsor, hiszen azt bárki ellesheti. Kolléga mesélte tizenéves lánya esetét, aki már nem tud hova bújni telefonjával, hogy beírja kódját, amikor a barátaival van együtt. Az ujjlenyomattal azonban biztonságosan tud belépni akármikor. A sors iróniája persze, hogy amikor látványosan demonstrálni szerettem volna, mennyire megbízhatóan működik, akkor nem ismerte fel az S2 az ujjlenyomatomat.

Kicsi, de erős

A külső megjelenés után jöjjön az impresszív belső. Nem meglepő, hogy a Samsung erős processzort pakolt abba a tabletjébe, amelyikkel le akarja tarolni a piacot. Saját gyártású Exynos 7 Octa (nyolcmagos) processzort tettek bele, 1,3 GHz-es, illetve 1,9 Ghz-es órajellel. Került még bele 3 gigabájt RAM is. Ennek megfelelően nagyon gyors és megbízható a gép, nem lassul le több alkalmazás együttes futásánál, villámgyorsan tölti be a böngészőben az oldalakat. A bonyolultabb játékok is könnyedén futnak rajta.

A 9,7 hüvelykes modellnek 5870 mAhes, a 8 hüvelykesnek 4000 mAh-es az akkumulátora. Kell is a nagy akkumulátor, egészen sokáig bírta is a tablet. Intenzív használat mellett is több órán át lehetett nyúzni. És úgy tűnik az androidos tableteknél is sikerült elérni, hogy ha nem használjuk néhány napig, ne merüljön le nullára az akkumulátor. A régi modelleknél ez elég bosszantó hiba volt.

Nem a legújabb operációs rendszerrel kerül forgalomba, az Android Lollipop 5.0.2-t tették rá. Pedig az Android 5.1 már hat hónapja jelent meg és a Galaxy Note 5-re már a Marshmallowt tették.

A Samsung természetesen saját képére formálta az operációs rendszert, kicserélt néhány Google-alkalmazást a sajátjára. Persze le lehet tölteni az eredeti Google-appokat a Playből, de a Samsung saját alkalmazásait nem engedi törölni a rendszer. Néhány Microsoft alkalmazást is előre telepítve találunk, mint például a Word, Excel.

A Tab S2 sok funkciót átvett a korábbi Samsung készülékektől. Ilyen például az a lehetőség, hogy egymás mellett tudunk futtatni különböző alkalmazásokat felezve a képernyőt. A Side Sync nevű alkalmazással a szintén Samsung telefon kijelzőjét megjeleníthetjük a tableten is. A Quick Connecttel pedig a tablet kijelzőjét küldhetjük az okostévére, és ez visszafelé is működik.

Mindennek van elég hely

A Samsung nem bízza a véletlenre, amikor tárhelyről van szó, 32 gigabájt a belső memóriája, de ez akár 128 gigabájttal is bővíthető microSD-kártyával. Igazán jó hír azoknak, akiknek rengeteg fotójuk van és filmet is szeretnének nézni a tableten. És persze össze sem hasonlítható az ugyanilyen áron kapható iPaddel, amelyikben mindössze 16 gigabájtnyi adatot tudunk tárolni, ami semmire nem elég.

És ezzel el is érkeztünk az árához. A legolcsóbb a 8 hüvelykes, wifis modell, ez 400 dollárba kerül, vagyis nagyjából százezer forintba. A 9,7 hüvelykes csak wifis változat már 500, a SIM-kártyás pedig 600 dollárba kerül. Nem olcsó, ráadásul az androidos tabletek piacán inkább az olcsóbbak a népszerűek. Nagy kérdés tehát, hogy a Samsungnak sikerül-e megtörnie a jeget a Galaxy Tab S2-vel.

Rovatok