Index Vakbarát Hírportál

Ilyen lehet az USA új kémrepülője

2015. szeptember 16., szerda 13:24

Az évtizedek óta az amerikai kémrepülő-gyártás bázisát jelentő, a Lockheed Martin berkein belül dolgozó csapat, a Skunk Works bemutatta a legújabb tervét, a TR-X nevű gépet.

Az új projekt az U-2-es kémrepülők nyugdíjazása miatt lett fontos, amit 2019-re tervez az amerikai légierő. A TR-X ennek megfelelően olyan, nagy magasságban repülő gép lesz, amelynek fő feladata az észrevétlen információgyűjtés és felderítés lesz.

A TR-X sok szempontból hasonlít majd az U-2-re, és nem csak kívülről, a tervek szerint ugyanúgy a GE F118-as hajtóműve repíti majd, akár 70 ezer láb, vagyis 21 kilométer magasan.

A fő fejlesztések valószínűleg a felderítést segítő műszereket és érzékelőket érintik majd, és a tervezők azt sem zárják ki, hogy védekező vagy támadó jellegű lézerfegyvereket is használnak majd a jövőben.

Érdekesség, hogy a gépet hamarabb mutatták be az újságíróknak, mint hogy a légierő rábólintott volna a projektre. Ebben mondjuk szerepe lehet annak is, hogy az amerikai légierőnek pillanatnyilag nincs megfelelő anyagi forrása az U-2-esek pótlására.

Rovatok