Index Vakbarát Hírportál

A szélvédőről is Cortana köszön majd vissza

2015. szeptember 17., csütörtök 08:53

A Microsoft épített egy olyan prototípust az okosautós rendszeréből, amely a Cortana digitális asszisztens segítsgével felismeri a hangutasításokat is. Ezt Samuel Shen, a Microsot ázsiai csendes-óceáni részlegéhez tartozó kutatás-fejlesztési csoport egyik vezetője mondta a cég Techdays nevű tajvani konferenciáján kedden.

A prototípus alapján úgy tűnik, a Cortana a telefonok, majd a pécék után az autó szélvédőjén is megjelenhet, és a navigáció segítése mellett olyan más feladatokat is lehetővé tenne vezetés közben, mint az étteremfoglalás és hasonlók.

A Microsoft már korábban belépett az okosautós szoftverek piacára, a Forddal, a BMW-vel és a Fiattal is dolgoztak már együtt. Még egy 2014-es fejesztői konferencián jelentették be, hogy az autókba is begyömöszölnék a Windowst, de eddig nem volt világos, hogyan is képzelnék el a rendszer irányítását. Ezt a lyukat tömheti be a Cortana integrálása.

Ahogy a legtöbb területen, itt is a két nagy riválissal keel megküzdenie a Microsoftnak a piacért, az Apple Carplay és a Google Android Auto nevű rendszerei, vagyis a szintén hangalapú Siri és Google Now jelentik a közvetlen konkurenciát. A versenytársak azonban előrébb járnak, az autós Cortana még egy darabig csak prototípusokban jelenik, a cég pedig keresi a partnereket a további fejlesztésekhez.

Rovatok