Index Vakbarát Hírportál

Harry Potter elbújhat: itt az igazi láthatatlanná tévő köpeny

2015. szeptember 18., péntek 14:58

A Berkeley tudósai gyerekkorukban vagy Harry Pottert, vagy nanofizika-tankönyvet olvastak nagyot sokan. Mindenesetre meglett az eredménye, létrehoztak egy ultravékony köpenyt, amely a fénysugarak eltérítésével képes volt láthatatlanná tenni egy kisebb tárgyat. A kutatók szerint nincs elvi akadálya jóval nagyobb dolgokat is elrejteni ugyanezzel a technológiával.

A mindössze 80 nanométer vastagságú köpeny apró, aranytömbszerű nanoantennákból áll, amelyek eltérítik a látható fény hullámait, így az szabad szemmel láthatatlanná válik. Maga a köpeny kétdimenziós, de szorosan az elrejtendő tárgy köré lehet csavarni, így háromdimenziós dolgokat is képes hatékonyan elrejteni.

A tanulmány szerzői szerint a köpeny felületének a kialakítása miatt a róla visszaverődő fény ugyanolyan, mintha lapos tükörfelületről verődne vissza. Persze nem lenne a dolognak sok értelme, ha maga a köpeny látható lenne, a kutatók szerint amíg a köpeny metafelületét megfelelően alakítják ki, mind a letakart tárgy, mind maga a köpeny eltűnik szem elől.

Bár ez az első köpeny, amely a mostani technológiát alkalmazza, láthatatlanná tévő köpenyekkel korábban is lehett már találkozni – persze csak írásban, hiszen látni senki se látja őket. Andrea Alú például 2005 óta kutatja ezt a területet, a 2013-ban be is mutatta a maga köpenyét. Az azonban nemcsak nem volt ilyen vékony, de aktív felület is volt, vagyis elektromosságra volt szüksége az eltüntető mutatványhoz.

Rovatok