Index Vakbarát Hírportál

Nyert az Apple, változtatásra kényszerülhet a Samsung

2015. szeptember 18., péntek 11:50

Az Apple megnyert egy fellebbezést a Samsung ellen vívott szabadalmi háborúban. Lehet, hogy emiatt a Samsungnak változtatnia kell majd a telefonjain, de nem azonnal, és ez nem is biztos, hogy olyan nagy áldozat a cégnek, mint amilyennek elsőre hangzik.

A mostani győzelem három szabadalomra vonatkozik:

Egy tavalyi tárgyaláson már megállapította a bíróság, hogy a Samsung megsértette ezeket a szabadalmakat, ezért az Apple indítványozta, hogy tiltsák meg a használatukat a dél-koreai vetélytársnak. Ezt akkor elutasították, mert az Apple nem bizonyította, hogy "helyrehozhatatlan kár" éri a Samsung gyakorlata miatt. Most azonban egy szövetségi fellebbviteli bíróság felülbírálta ezt a döntést, és a szabadalomsértést eredetileg kimondó bíróságra bízta, hogy helyt ad-e a tiltásnak.

Elképzelhető ugyanakkor, hogy az ügy még nem száll vissza az alsóbb szintű bíróságra, mert a Samsung előtt állnak még jogi lehetőségek, hogy tovább üsse a dolgot, és mivel fontos szabadalmakról van szó, nyilván élni is fog ezekkel.

A döntés azért is fontos, mert precedensértékű lesz abban a kérdésben, hogy teljesen be kell-e szüntetni olyan komplex termékek, mint egy okostelefon árusítását, ha ugyan sért bizonyos szabadalmakat, de egészében véve biztosan nem lopott termék. A mostani döntés szerint a tiltó végzést könnyebb lenne elérni ilyen esetben a szabadalmat birtokló cégnek, mint a korábbi döntés alapján.

Azt ugyanakkor se a fellebbviteli bíróság, de még maga az Apple sem akarja, hogy az érintett telefonokat teljesen bevonja a Samsung, csak az érintett funkciók használatát tiltanák be. Az Apple még 30 napos türelmi időt is adna, a Samsung szerint pedig ez elég is lenne ahhoz, hogy kikerüljék a kérdéses megoldásokat.

Ráadásul ez a konkrét ügy üzletileg se rázná meg különösebben a Samsungot, hiszen több éves termékekről van szó, a legújabb érintett telefon a Galaxy S3.

Rovatok