Index Vakbarát Hírportál

Mit tippel, milyen gyors ez a bicikli?

2015. szeptember 20., vasárnap 11:03

Biciklivel is lehet gyorsan menni. Lobogó haj, menetszél, lenyelt bogarak, na meg a gyaloglási sebesség sokszorosa a befektetett energia töredékéért. Tiszta ügy.

Biciklivel is lehet nagyon gyorsan menni. Mondjuk ha vaddisznócsorda üldöz. Vagy velociraptorok! Igen, egy támadó raptorcsorda jó ösztönző erő lehet a mindenkiben ott szunnyadó Miguel Indurain felébresztéséhez. Bár hogy minek bicikliznének velociraptorok közelében, azt nem tudom. Ne csinálják, hülyeség, ráadásul harapnak is.

Biciklivel lehet észbontó, emberi ész számára felfoghatatlan sebességgel menni. De nem ám ilyen kis vánszorgós, 30-40 kilométeres óránkénti sebességgel, hanem olyan gyorsan, hogy az autópályán kiakaszthatjuk a traffipaxot.

Igen, a magyar autópályákon a maximális megengedett sebesség 130 kilométer óránként. De az AeroVelo biciklije (bocsánat, speedbike-ja) 85,71 mérföldet tehet meg óránként. Igen, az 138 kilométer óránként. Nem kamu. Igazolhatják a szemtanúk is, akik ott voltak a nevadai Battle Mountainnél, ahol a World Human Powered Speed Challenge-et tartották.

A versenyen az emberi erővel hajtott járművek sebességét mérték össze. A versenyzők nyolc kilométeren át gyorsulhattak, hogy elérjék a csúcssebességet; az AeroVelo eközben döntötte meg a korábbi, 83,13 mérföldes óránkénti sebességrekordot.

Persze, ahogy az a képekből is kiderül, az AeroVelo nem hagyományos bicikli. A speedbike egy zárt, lövedék alakú jármű, amiben a vezető szinte teljesen hanyatt dől a vázon. Kényelmetlen? Ki tudja: állítólag a fekvőbringa nem töri fel a seggünket, de akkor is ez a leggyorsabb, ember hajtotta jármű a történelemben, ha csak annyira kényelmes, mint egy kaktusz. Valamit valamiért.

A sebességrekord pénteken dőlt meg, de a verseny még tart, így nem kizárt, hogy még a vége előtt új győztest avathatnak. Az eredményekről a hivatalos honlapon lehet tájékozódni.

Rovatok