Index Vakbarát Hírportál

Közös munkát is támogat az Office 2016

2015. szeptember 23., szerda 14:05

Több mint egymilliárd használja a Microsoft Office szoftvereit szövegszerkesztésre, táblázatkezelésre, és a csomagnak kedden elérhetővé vált a legújabb verziója. Három éve nem frissült az Office, de soha többé nem kell ennyit várni, mert a Microsoft az irodai eszközt ugyanúgy folyamatosan frissítgetni fogja, mint a Windows 10-et.

A hangsúly úgyis egyre inkább a felhőn van, ahol a doksikat nemcsak tárolni tudjuk, hanem ez adja meg nekünk a lehetőséget, hogy a számítógépen elkezdett szerkesztést a mobilon is folytatni tudjuk, ha az utolsó pillanatban bele kell javítani egy prezentációba.

Mindenki nyugodjon le

A kezelőfelület nem igazán változott, úgyhogy mindenki fellélegezhet. Aki már hozzászokott a csaknem egy évtizede, az Office 2007-ben bevezetett menüsávhoz, az szemrebbenés nélkül folytatni tudja a munkát az Office 2016-ban. Az Excel és a Powerpoint nagyjából ugyanazt tudja, mint eddig, de a Wordben megjelent egy-két izgalmasabb újítás.

A Tell Me funkcióval a saját szavainkkal rákereshetünk arra, angolul legalábbis biztosan így van, hogy "Miként kell ide beszúrni egy táblázatot?", és a Word megmondja nekünk. A Microsoft a Binget is bekötötte, hogy a weben is ellenőrizni tudjunk dolgokat, ami ügyes próbálkozás a kereső felfuttatására, de mi inkább maradunk a Google-nél, mert az sokkal pontosabb találatokat hoz mindenre.

Most még csak a Wordben érhető el a valós idejű közös szerkesztés. Aki rendszeresen használja a Google Dokumentumokat, annak nem jelent nagy újdonságot, hogy egyszerre többen tudnak bekezdéseket írni egy doksiba, de az Office-alapú irodai környezetben ez komoly előrelépés lesz. Ennek a bevezetéséhez nyilvánvalóan szükség volt arra, hogy a fiókunkkal be is tudjunk jelentkezni a Wordbe, mert a júzerek azonosítása nélkül elég nehéz lenne megállapítani, hogy melyik sort ki szerkeszti éppen.

A társszerkesztőkkel Skype-on tudunk csevegni, és könnyen vissza tudunk lépni egy korábbi verzióra, ha valaki bődületes marhaa doksit, vagy véletlenül kitörli a többiek több órányi munkáját.

Az Outlook levelező továbbra is csak azoknak javasolt, akik kénytelenek Exchange Activesync környezetben emailezni. Ez meglepő, mert a Windows 10 gyári levelezője elég szépen kezeli a Google és mások fiókjait is. Az Outlookon ezek a fiókok csak IMAP-ként köthetők be, és nem hozzák magukkal a névjegyeket meg a naptárbejegyzéseket. A levelező kiszűri nekünk a fontos emaileket, bár ez csak akkor hasznos, ha rá merjük bízni egy appra a válogatást; a spamszűrők viselkedését ismerve nem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy minden levél a megfelelő helyre kerül.

Családbarát munkahely

Ahogy a cikk elején is megemlítettük, az Office 2016 egyik legnagyobb újítása, hogy egy Office 365 előfizetéssel folyamatos frissítésre állhatunk át, gyakorlatilag bármilyen eszközön, hiszen a Microsoft most már Windowson, iOS-en és Androidon is elérhetővé tette a Wordöt, Excelt és Powerpointot.

Az Office 365 otthoni verziója, amit 5 pc-re vagy Macre és ezen kívül 5-5 tabletre és okostelefonra telepíthetünk fel, havi háromezer forintba kerül, és ehhez fejenként 1 terabájt tárhelyet és 60 perc külső telefonszámra menő Skype-hívást kapunk. Az egyszemélyes verzió havi 2100 forint, és pont ötödannyit tartalmat, mint a családi csomag. 

Rovatok