Index Vakbarát Hírportál

Molekulákat buherál a nanométeres csavarkulcs

2015. szeptember 26., szombat 06:41

Gyógyszereket, újfajta polimereket, és még a kutatók sem tudják, hogy mi minden mást lehet majd összerakni a Vermonti Egyetemen kifejlesztett rendkívül apró csavarkulccsal. Severin Schneebeli és kollégáinak új munkaeszköze csupán 1,7 nanométeres.

A kutatócsoport az antracénnal kísérletezett, és olyan C-alakú molekulákat találtak, amik csak egy irányból képesek egymáshoz kapcsolódni, pont mint legókockák. Ezekből a molekulákból készítettek merev struktúrákat, és ezekkel úgy tudják megragadni a gyűrű alakú molekulákat, mintha nanométeres csavarkulcsot forgatnának. Eszközük igencsak strapabíró, oldószerekben és többféle hőmérsékleten megtartja eredeti alakját.

A csavarkulcs jól illeszkedik a pilleréneknek nevezett molekulához. A pillerén gyűrű alakú, és gyakran használják arra, hogy más, a közepébe illeszkedő molekulát manipuláljanak vele. Nagy esély van arra, hogy a csavarkulcsot gyógyszerek és szerves fénykibocsátó anyagok buherálására is fel tudják majd használni.

Úgy tudnak a vegyészek molekulákat forgatni, ahogy a szerelők a csavarkulcsukkal elforgatnak egy csavart, hogy megváltoztassák egy motor teljesítményét

- magyarázták a kutatók, hogy miként is működik az új nanoszerszám.

Rovatok