Index Vakbarát Hírportál

Zuckerberg: Az internet legyőzheti a mélyszegénységet és az éhezést

2015. szeptember 27., vasárnap 19:34 | aznap frissítve

Kampányt indított Marc Zuckerberg, a Facebook alapítója annak érdekében, hogy 2020-ig a Föld minden lakójához eljusson az internet, mert szerinte ez a felemelkedés egyik záloga.  Zuckerbergék szerint az internet eljuttatása a Föld teljes lakossághoz létfontosságú ahhoz, hogy megvalósuljon az ENSZ 15 éve szóló fejlesztési programja, amit pénteken fogadott el a világszervezet csaknem 200 tagországának kormány-, és államfője - közölt az MTI.

A megjelölt 17 fenntartható fejlesztés közül a legfontosabbvállalás, hogy 15 éven belül szűnjön meg mindenütt a világon a mélyszegénység és az éhség.

ENSZ-adatok szerint a világ felének nincs tartós internethozzáférése, de Zuckerberg szerint az internet révén minden tizedik embernek sikerül kilábalnia a szegénységből.

"Egy like vagy egy poszt nem állít meg egy tankot vagy puskagolyót, de ha az emberek kapcsolatot tudnak tartani egymással, esélyünk van globális közösség létrehozására és a kölcsönös megértésre, ami hatalmas erő" - mondta Mark Zuckerberg szombaton az ENSZ-székházban egy üzletemberekkel közös ebéden.

A kampányindító nyilatkozatot a Facebook-vezéren kívül aláírta Bill Gates és annak felesége, valamint Bono, Charlize Theron, Shakira, Richard Branson brit vállalkozó, Jimmy Wales, a Wikipédia társalapítója, Arianna Huffington, a Huffington Post főszerkesztője, George Takei színész-aktivista.

A neves közéleti személyiségek anyagilag is támogatják a kampányt, de összegekről egyelőre nem esett szó.

Zuckerberg azt is bejelentette: összefog a Facebook és az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, hogy a menekülttáborokba is eljusson az internet, ami segítheti a menekülteket a segélyekhez való hozzáférésben és a hozzátartozóikkal való kapcsolattartásban.

Rovatok