Index Vakbarát Hírportál

USB-s szabadalommal trollkodik egy cég

2015. szeptember 28., hétfő 14:32

Az Intellectual Ventureshöz, a világ legnagyobb szabadalmi cégéhez tartozó másik cég csendben beadott egy perkeresetet egy texasi bíróságon, ami rengetek hardvergyártót és kereskedőt érinthet.

A Minero Digita keresete [PDF] szerint 26 cégnek kellene fizetnie azért, mert USB-hubokat használnak: olyan eszközöket, amelyek összekötnek több USB-s eszközt. A cég nem aprózza el, vádolja a  Best Buyt, a Wal-Martot és az Amazont is. A gyártók közül például a Belkint, akinek csak USB-hubokból nyolc különböző márkája van.

A Minero szerint közelebbről meg nem nevezett károkat szenvedtek, és leállítanák az eladását is ezeknek a termékeknek. A Minoreo már 2009 óta szabadalmi trollkodik, azt viszont nem lehet tudni, pontosan milyen szerződéseik vannak az Intellectual Venturesszel. Tartozik hozzájuk, legalábbis ugyanarra a címre van bejelentve egy másik trollcég is, a Z-Dimensional, ők 3D szoftverek szabadalmaival élnek vissza.

Most egy olyan szabadalmat használnak fel a perekhez, amelynek a leírásában még csak nem is szerepel az USB szó, hanem "intelligens összekötött soros" kapcsolásról beszél különböző perifériák összekötéséhez, amíg egy alapállomáshoz is kapcsolódik. Az tény, hogy így néz ki egy USB-hub is. 

Az USB-n anno nagy cégek dolgoztak együtt, például a Intel, Microsoft és az IBM. 1994-ben kezdődött a munka, az USB 1.0-t 1995 novemberében mutatták be, több hónappal azután, hogy beadták a kérdéses szabadalmat.

Rovatok