Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett az OS X El Capitan

2015. október 1., csütörtök 13:01

Újabb ingyenes frissítést adott ki az Apple a kizárólag Mac gépeken futtatható OS X operációs rendszerhez. Szerda este óta elérhető az App Store-ban a körülbelül 6 gigabájtos telepítő. A korábban kiadott béta változataival hónapok óta tesztelhető El Capitan kijavítja az előző verzió néhány kellemetlen hibáját, és eközben lemásolja a rivális Microsoft Windows néhány praktikus megoldását is.

Frissítés: Az update lefuttatása előtt érdemes körülnézni a fórumokon, mert néhány szoftver nem fut, vagy esetleg lefagy az új rendszeren. A felhasználók folyamatosan töltik a listát a tapasztalataikkal.

Az előző verzió, a Yosemite pocsékul kezelte a wifit, ezt a szerkesztőség tagjai túl jól tudják. Az Apple visszaállította a wifikezelő rendszer egyik korábbi verzióját, amit még nem cseszett el - mi a bétával is azt tapasztaltuk, hogy stabilabb a kapcsolat. A grafikus felület is kapott tuningot. Most a Metal néven futó rendszer hajtja meg a rendszerszintű grafikus műveleteket, vagyis ez felgyorsítja az ablakok animációját. Az Apple azt állítja, hogy a pdf-eket négyszer gyorsabban rajzolja ki a Metal, ami tök jól hangzik, de nem fogjuk stopperrel lemérni, hogy ez igaz-e. A Metalt a játékfejlesztők is ki tudják használni. 

Az Apple nagyon szeretné egetrengető újdonságként eladni, hogy a teljes kijelzős nézetben egymás mellé tehetünk két ablakot, de aki nem egy nejlonzacskóban élte le az elmúlt évtizedet, az jól tudja, hogy a Windowsban ez már jó rég benne van. A Windows 10-ben ez sokkal kifinomultabban működik, mint az El Capitanban, mert a Microsoft négy részre engedi felosztani a kijelzőt, nem csak kettőre, mint az Apple. Az El Capitan még igényelne némi finomhangolást, mert a Jegyzet app a kikapcsolhatatlan oldalsó panel miatt gyakorlatilag használhatatlan, ha a kijelző kisebb részét szánjuk neki. Azzal is kiegészíteném a történetet, hogy évek óta van erre egy jó kis eszköz az OS X App Store boltban, a BetterSnapTool, és ez egyéni billentyűparancsokkal is helyére tudja tenni az ablakokat (ezzel kiegészítve az OS X már veri a Windowst).  

A beépített levelezőt is csak egy új gesztus teszi hasznosabbá. Az emaileket olvasottnak vagy olvasatlannak jelölhetünk meg, ha két ujjal jobbra lapozunk a listán, balra lapozva pedig törölni tudunk. A Safari böngészőben annyi változás történt, hogy a leggyakrabban használt lapokat oldalra lehet húzni, hogy csak egy kis négyzetnyi helyet foglaljanak el. Most már a zajongó weboldalakat is pillanatok alatt leleplezi a lap fülén megjelenő hangszóróikon, és odakattintva ezeket el tudjuk némítani. Ezek persze csak az Apple bűvkörében élőknek adhatók el újdonságként, a Google Chrome évek óta rendelkezik ezekkel a képességekkel.

Az azért kimondhatjuk, hogy Apple jól teszi, hogy újfajta gesztusokkal bővíti a rendszerét, mert az OS X alá a saját szabványosított, jó minőségű hardverét rakja, tehát a touchpaden elvégzendő ujjmozdulatok garantáltan jól működnek. A Windowsnál a laptop árától függ, hogy milyen lesz a felhasználói élmény.

Okosított néma szolga

Jelentős változáson ment át a command-szóköz billentyűkombinációval előhívható Spotlight kereső. Eddig mindig a kijelző közepén jelent meg, de mostantól szabadon átméretezhető, és áthelyezhető máshová. Okosabb lett, a fájlnevek és szöveges tartalmak mellett Youtube-videókra, a várható időjárásra vagy sporteredményekre is tudunk keresni. A Spotlight megérti a kerek mondatokban megfogalmazott kérdéseket, és megkérhetjük, hogy keresse elő a múlt héten szerkesztett doksikat.

A jegyzetkészítő app tudása ugyanazzal bővült, mint az iOS 9-en. Elmenthetünk benne térképrészleteket, képeket és rajzokat, és minden tartalmat szinkronban tart az Apple által gyártott eszközökön. Sokkal butább, mint a Microsoft OneNote vagy az Evernote-Skitch páros. Az Apple Notes nem enged rárajzolni az elmentett képre, és eleve csak a telefonokon tudunk firkálni a jegyzetekbe.

Van még néhány apróbb finomhangolás az interfészen: a gyári térképen tudunk majd tömegközlekedési útvonalakat tervezni, ha az Apple hajlandó lesz bekötni a BKK adatait, a Fotókba be tudnak épülni képszerkesztő appok, hogy egy-két gombnyomással tudjunk szélesebb mosolyt retusálni az arcunkra.  

 Tény, hogy nem ez a legnagyobb frissítése az OS X-nek, de az Apple nem is olyan tempóban dolgozik, mint a Microsoft. Évente kiad egy új verziót, amit a felhasználók teljesen ingyen letölthetnek, különösebb korlátozások és feltételek nélkül.   

Rovatok