Index Vakbarát Hírportál

Csal a fogyasztással a Samsung?

2015. október 1., csütörtök 15:04

Független laborkísérletekből kiderült, hogy néhány, Európában eladott Samsung-tévé valójában kevesebb energiát használ a hivatalos tesztkörnyezetben, mint amennyit a valós életben. Ez ugyanazt a kérdést veti fel, mint a WV-botrány: beállították-e úgy az eszközöket, hogy teszt közben más adatokat mutassanak, mint a valóságban? A válasz nem egyértelmű.

Az Európai Bizottság azt állítja, nyomozni fognak az ügyben, mivel több EU-tagállam jelezte problémáit. Az EU szeretné, ha az energiahatékonysági szabályozásokat a gyakorlatban is betartanák, nemcsak a tévéknél, hanem más fogyasztói eszközöknél is. 

Az eset elég rosszkor jön a Samsungnak: a VW-botrány miatt a szokásosnál is nagyobb port kavar: a Volkswagen el is ismerte, hogy szoftveresen csaltak a dízelek kibocsátási adataival. A Samsung tagadja, hogy a fejlesztés (motion lightning), ami a különbségeket hozza, csalás miatt került volna be a tévébe – ezt a magyar képviselet is megerősítette. A programkód csökkenti a tévé fényerejét bizonyos helyzetekben, máskor meg növeli, például gyors akciófilmeknél és sporteseményeknél – nemcsak a teszthelyzetekben.

Mindenesetre, egyelőre a kutatók eredményei alapján sem mondható, hogy a Samsung illegálisan cselekedett.

Rovatok