Index Vakbarát Hírportál

Egy férfinek sikerült megvenni a google.com domént

2015. október 1., csütörtök 17:00

Egy volt Google-alkalmazottnak, Sanmay Vednek sikerült megvennie a Google.com címet – igaz, csak egy percre. A férfi a Google Domainst, a Google pár hónapja indított, csak néhány országban elérhető, saját doménkezelő szolgáltatását használta éppen, amikor egyszer csak észrevette, hogy elérhető a Google.com domén is.

Persze egyből lecsapott a lehetőségre, és 12 dollárért (3300 forint) megvette a világ legkeresettebb doménnevét. Azt hitte, csak a doménkeresőben volt valami hiba, de aztán tényleg meg tudta venni a címet. Értesítést is kapott róla, a kezelőfelületén pedig megjelentek a Google.com doménhez tartozó üzenetek. Belső információkhoz is hozzájutott, ezeket jelentette a Google biztonsági csapatának.

Sőt, egy percig hozzáfért a beállításokhoz is, lehet, hogy teljesen el is téríthette volna a domént, de ezt már sosem tudjuk meg, mert valakik egy perc alatt kapcsoltak és sztornózták a tranzakciót. Azért sikerült képernyőképeket készítenie arról, hogy tényleg az övé lett a cím.

A Google egyelőre keresi a hiba okát. Nem ők az elsők, akik ilyen hibába futottak: 2003-ban a Microsoft elfelejtette megújítani a hotmail.co.uk címet, és valaki más megvette. A cégnek akkor meg kellett kérnie a vásárlót, hogy adja vissza nekik.

Rovatok