Index Vakbarát Hírportál

Van egy függőhíd, amitől még egy keselyű is tériszonyos lesz

2015. október 5., hétfő 17:10

Ha ön tériszonyos, még most kattintson át egy Kisvakond-epizódra. A csehszlovák mesehősök ugyan kimentek a divatból (Csehszlovákiáról nem is beszélve), de megnyugtatóbb látni egy, a talaj biztonságos közelségében élő rajzfilmfigurát, mint ezt a függőhidat, amitől még egy vaknak is bizseregni kezd a talpa.

A kínai Hunan tartományban, a Shiniuzhai Nemzeti Geológiai Parkban építették meg a 274 méter hosszú üvegpadlós függőhidat. A Bátor ember hídjának nevezett építményt egy 180 méter mély szakadék fölött feszítették ki. Az építéshez speciális üveglapokat használtak, amik hússzor strapabíróbbak a hagyományos üvegnél.

Azt nem tudni, hogy a hídon átsétálók idegei mennyire lesznek strapabírók, de nem árt, ha a stresszesebbek sok nyugtatóval, vagy nagyon kevés térlátással sétálnak át rajta. Az üveghíd mintha direkt azt szuggerálná, hogy ÁJULJ EL!, de hát ki merne elájulni 180 méter magasban? Ehhez tényleg bátorság kell. (Vagy egy Rüppell-keselyű, mert azok szívbaj nélkül repülnek 11 kilométeres magasságban.)

A kínai államszocializmus legutóbbi ötéves terve valószínűleg az üveggyártást szánja az ipar húzóágazatának, legalábbis ez megmagyarázhatja, hogy miért építenek egy még ennél is monumentálisabb üveghidat. Ez szintén Hunan tartományban épül, és ha elkészül, ez lesz a világ legmagasabb (430 méter) és leghosszabb (300 méter) üveghídja.

Rovatok