Index Vakbarát Hírportál

Oroszország is rászállt a Google-re

2015. október 6., kedd 15:06

Mivel az oroszországi versenyszabályozásért felelős testület úgy ítélte meg, hogy a Google visszaél a piaci helyzetével, felszólították őket, hogy változtassanak az eddigi üzletpolitikájukon. A Google egy hónapja került a testület célkeresztjébe.

A probléma elsősorban az Android operációs rendszert érinti. Ha a Google (vagy valamelyik hardvergyártó partnere) olyan telefont ad el, amire telepítve van a Play Store, a Google saját internetes áruháza, ahhoz többnyire előre telepítik a Google saját alkalmazásait is. Ilyenkor viszont előfordul, hogy vagy a Google, vagy a mobilgyártó letiltja a rivális alkalmazások telepítésének lehetőségét. Az oroszok ennek akarnak véget vetni, mert szerintük a Google a saját alkalmazásaival a saját szolgáltatásai felé akarja terelni a felhasználókat.

A Google-nek és a partnereinek legkésőbb november 18-ig kell meglépnie a változtatásokat. A testület így akarják elérni, hogy a Google saját alkalmazásain kívül a felhasználók mást is választhassanak. Ezzel egyébként nincsenek egyedül: az Európai Unió hasonló okok miatt akar változtatásokat kitaposni a Google-ből, és Indiában is vizsgálatot folytatnak ellenük, hogy nem manipulálták-e piactorzító módon a keresési találataikat.

Az világos, hogy a szélesebb választék mindenkinek jó, de érdemes megjegyezni, hogy ez a lépés például a Google kereső orosz riválisát, a Yandexet juttatja előnyhöz. A Yandex viszont, hasonlóan a Google-höz, nemcsak keresőmotorokkal foglalkozik, hanem alkalmazásfejlesztéssel is. Ha a szabályozó testület eléri, hogy a Yandex saját appjait és keresőit lehessen az Android operációs rendszeren futtatni, az a hazai terméket juttatja előnyhöz.

A Google nem kommentálta a történteket. Egyelőre nem világos, hogy van-e más lehetőségük, mint elfogadni az új szabályozást; ha nem teszik meg, komoly bírságot is kaphatnak.

Rovatok