Index Vakbarát Hírportál

Ennél androidosabb telefon nem lesz

2015. október 8., csütörtök 21:08

A Sharp korábban is gyártott telefonokat, de azt senki nem gondolta volna, hogy ők gyártják le minden idők legandroidosabb telefonját. A nemrég bemutatott Robohon csak 2016-ban kerül piacra, és semmiben sem hasonlít a mai okostelefonokra.

Na jó, valamiben azért igen. Van például kamerája, kéthüvelykes érintőképernyője, lehet vele internetezni és emailt küldeni, és valószínűleg Android fog futni rajta – bár ez még nem eldöntött tény, mert lehet, hogy a Sharp végül a saját oprendszer mellett dönt.

A különbségek sokkal szembeötlőbbek: a Robohon ugyanis egy húszcentis emberszabású robot, nem egy vékony téglatest. A hátán van a képernyője, a fejébe projektort építettek, a beszédfelismerője megérti a szóbeli utasításainkat, és japánul karattyol a felhasználónak. Főzés után a tányérra vetíti a tálalási tippeket, csoportképkészítés előtt visszaszámlál, és diavetítést is rendezhet. Tud ülni, állni, táncolni és mozogni is. Ez utóbbi még vicces helyzeteket is teremthet, ha például ébresztőóraként működve eliszkol a felhasználó éjjeliszekrényéről, hogy aztán a kamerájával rögzíthesse, amint a bedagadt szemű gazdája agyonveri egy vasalódeszkával.

Erről mondjuk pont nincs videó, de minden másról van. Nézzék csak:

A Robohont egy japán robottervező Takahashi Tomotaka készítette. A Sharp közleménye szerint a robot kialakítása, illetve a viselkedése (vagyis az a tulajdonsága, hogy beszélni tud a felhasználóhoz) azt eredményezheti, hogy a tulajdonosa jobban fog ragaszkodni hozzá, és közvetlenebb lesz a kapcsolata az eszközzel. 

A Robohon pontos megjelenési dátumát és várható árát a Sharp még nem tette közzé, de a sajátosságai miatt nem kizárt, hogy Japánon kívül nem lesz kapható. Ott ugyanis imádják a cuki robotokat, és azt sem tartják cikinek, ha valaki a mellényzsebében tartja őket.

Rovatok