Index Vakbarát Hírportál

Menekülteknek gyűjtenek a Kickstarteren

2015. október 8., csütörtök 15:58

A Kickstarter általában nem a humanizmusról szól, hanem a kapitalizmusról. Ha valaki kampányt indít, a többiek megnézik, mennyire jó az ötlete, és kisebb-nagyobb összegekkel támogatják. Most viszont egy brooklyni kezdeményezés elindította az első közösségi finanszírozású humanitárius kampányt, amiben szíriai menekülteknek gyűjtenek.

A kampány kedden indult; a kezdeményezést a Fehér Ház is támogatta. Mostanra több mint egymillió dollár gyűlt össze, ami aprópénznek tűnhet az Egyesült Államok által folyósított 4,5 milliárd dollárhoz képest, de a Kickstarteren soknak számít. Egy átlagos kampány 18 ezer dollárt hoz, de a menekülteket segítő szervezetet 15 ezren támogatták.

Aki 15 dollárt fizet be, egy matracot és egy hálózsákot biztosít a menekülteknek. 70-ből két mentőcsomagra futja, amiben víz, étel, meleg takaró és száraz ruhák vannak. A hozzájárulások adómentesek.

Ez nem egy átlagos Kickstarter-projekt. Nincs kitűzött cél, amit el kéne érni - ez nem mindent-vagy-semmit alapon megy. A támogatásért járó jutalom, hogy adunk, nem kapunk. És mi az összes jótékony felajánlást 100 százalékig felajánljuk a segítségnyújtáshoz.

– írják az oldalon a kampány indítói.

A befolyó pénzt az ENSZ menekültügyi szervezete kapja, hogy segítsenek a szír menekülteken. Közülük 3 millióan táborokban élnek a szomszédos országokban, például Irakban, Jordániában, Libanonban vagy Törökországban. És akkor a hozzánk érkező menekültekről még nem is beszéltünk.

Joshua Miller, a Fehér Ház egyik igazgatója szerint nem ez lenne az első eset, hogy közösségi finanszírozást használnak jótékony célra. Felidézte, hogy a XIX. században több ezren támogatták adományokkal a Szabadság-szobor megépítését.

Ahogy összefogtunk 1885-ben, úgy most is összefoghatunk, hogy menedéket, ételt és orvosi segítséget nyújtsunk azoknak, akiknek szükségük van rá. Ez az amerikai módszer.

– mondta Miller.

Rovatok