Index Vakbarát Hírportál

Pekingben megvalósult az 1984

2015. október 8., csütörtök 14:36

Csaknem nyolcmillió turista látogatott el Pekingbe az egyhetes nemzeti ünnep alatt, és a kormány tett róla, hogy mindannyiukat jó alaposan megfigyelhesse. A pekingi rendőrség új térfigyelő kamerákat telepített az ünnep előtt, így mostanra elérték az eredeti célkitűzést:

a kínai főváros utcáinak 100 százalékára rálátnak.

A rendőrség arra számít, hogy az új megfigyelőrendszerrel javítható Peking közbiztonsága, és elkerülhetők lesznek a tömegben elkövetett bűncselekmények - írja az állami tulajdonú China Daily. Az új fejlesztés része a 2005-ben indított videós megfigyelőrendszernek, aminek a Skynet nevet adták. (Komolyan.) A kínai kormány azt tervezi, hogy 2020-ra teljes lefedettséget érjenek el a fontosnak tartott nyilvános helyeken.

A főváros példáját valószínűleg sok hasonló fogja követni. A pekingi rendőrség szerint a térfigyelő kamerák száma tavaly óta 29 százalékkal nőtt. Pontos számot nem árultak el, de augusztusban még azt mondták, hogy több mint 46 ezer kamerát üzemeltetnek: gyakorlatilag minden utcasarokra jut belőlük egy. A valóságshow-t több mint 4300 kínai rendőr figyeli folyamatosan.

A rendőrség szerint a megfigyelés hatékony eszköze a bűnüldözésnek. Idén már 1500-nál is több bűnügyet oldottak meg videofelvételek segítségével, összesen 2370 ember letartóztatását kezdeményezték, és az utcai járőrök több mint 5,5 millió embert hallgattak ki.

Rovatok